Αρχική Περιβάλλον Κάντε το σπίτι σας φιλικό προς το περιβάλλον

Κάντε το σπίτι σας φιλικό προς το περιβάλλον

0
Eco
Διαφήμιση

Τα οικολογικά κτίρια δεν είναι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και προς την «τσέπη» του ιδιοκτήτη. Την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν ένα υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης για όλη την οικογένεια.

Με δεδομένη την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις περιβαλλοντικές καταστροφές, τόσο οι βιομηχανίες όσο και τα ίδια τα κράτη, αλλά και οι άνθρωποι επιδιώκουν να ζουν και να εξελίσσονται μ’ έναν περισσότερο οικολογικό τρόπο.

Green

Η μετατροπή μίας κατοικίας σε φιλική προς το περιβάλλον ή και η κατασκευή ενός οικήματος εκ θεμελίων με οικολογικά υλικά αποτελεί μία σταθερά αυξανόμενη τάση της εποχής.

Η οικολογική μετατροπή μπορεί να είναι αρκετά ακριβή διαδικασία, μακροπρόθεσμα όμως, θα μπορέσει να ελαφρύνει τον ιδιοκτήτη μέσω των σταθερά μειωμένων λογαριασμών.

Οι βιώσιμες κατοικίες μπορούν είτε να κατασκευαστούν εξαρχής είτε να μετατραπούν με την προσθήκη μονάδων δέσμευσης ηλιακής ενέργειας, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, καλή μόνωση του σπιτιού, ή ακόμα και με την αντικατάσταση της πόρτας και των παραθύρων προκειμένου να διατηρηθεί η ενέργεια, μέσα στο σπίτι.

solar power

Οι οικολογικές κατοικίες μπορεί αρχικά να συνιστούν μία ιδέα υπέρ ενός ανώτερου καλού, ωστόσο συμβάλλουν σημαντικά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε ανθρώπου που τις επιλέγει.

Από οικονομικής απόψεως, η κατασκευή ή/ και η αναβάθμιση ενός κτιρίου με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, συμβάλλει στην μείωση των πόρων που απαιτούνται για την παροχή ενέργειας σε αυτό. Η εξ ολοκλήρου οικοδόμηση ενός κτίσματος με οικολογικά μέσα είναι σαφώς πολύ πιο εύκολος τρόπος, μιας και οι ιδιοκτήτες, δημιουργούν εκ θεμελίων ένα φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι.

Αναφορικά με την σταδιακή ανοδική πορεία που σημειώνει τελευταία η αγορά ακινήτων, οι βιομηχανίες δομικών υλικών εστιάζουν στην παραγωγή όλο και περισσότερων πρώτων υλών. Τα παραπάνω, υποδηλώνουν την συνεχόμενη εκμετάλλευση της ενέργειας πριν καν ένα κτήριο γίνει κατοικήσιμο. Με την ολοκληρωτική κατασκευή ενός κτιρίου με ανακυκλώσιμα υλικά, αυτόματα, η ζήτηση πρώτων υλών από τα εργοστάσια θα σημειώσει μείωση και συνεπώς και η κατανάλωση ενέργειας.

plastic bottles 115082 960 720

Η επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών χρειάζεται σαφώς λιγότερη ενέργεια, ενώ τα απορρίμματα αφαιρούνται από το περιβάλλον, συνεπώς τα συγκεκριμένα είναι μακράν πιο φθηνά από τα αχρησιμοποιητά υλικά που βγαίνουν απευθείας από τα εργοστάσια.

Παράλληλα η χρήση μερικώς ή πλήρως αυτοσυντηρούμενων ενεργειακά εγκαταστάσεων σ’ ένα κτίριο μπορεί αρχικά να φανεί δαπανηρή διαδικασία, ωστόσο σε βάθος χρόνου θα αποδεσμεύσει το σπίτι από την εξάρτηση από άλλους φορείς παροχής ενέργειας.

Οι τρόποι αναβάθμισης ενός παλιού οικοδομήματος είναι αρκετοί, το πιο απλό και εύκολο βήμα για να αρχίσουμε είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης με LED, καθώς εξοικονομούν σημαντικής ποσότητα ενέργειας. Επιπλέον η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μονάδες θα μπορούσε να συνεισφέρει στον περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

light bulb

Τα οικολογικά κτίρια, συνιστούν μία πολύ καλή λύση όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία αλλά και για την ίδια την υγεία μας. Η χρήση φυσικών υλικών στα σπίτι συμβάλλει στην μείωση της έκθεσης μας σε τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια για την κατασκευή πρώτων υλών.

Παράδειγμα, μία ξύλινη κατασκευή είναι δυνατόν να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία της ζεστή κατά την διάρκεια το χειμώνα και πιο δροσερή κατά την διάρκεια των θερινών μηνών με αποτέλεσμα την μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης μούχλας ή άλλων αλλεργιογόνων ουσιών μέσα σε ένα σπίτι.

Δεν γίνεται να παραβλέψουμε την άμεση αλληλεπίδραση που έχει η καταστροφή του περιβάλλοντος εν γένει στην υγεία μας. Καθώς τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή κτιρίων και όχι μόνο διεισδύουν στο έδαφος και την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία εμείς οι ίδιοι ζούμε, δεν είναι δυνατόν να μην μας βλάπτει μακροπρόθεσμα.

spiti

Για την αναβάθμιση ενός παλιού σπιτιού σε οικολογικά βιώσιμη κατοικία, είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς πρέπει να αντικατασταθεί, ώστε το οίκημα να γίνει φιλικό προς το περιβάλλον.

Η διαδικασία της εκτίμησης ενός σπιτιού δεν καθορίζει αποκλειστικά την οικολογική «απόδοση» του σπιτιού αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα και δυσλειτουργίες όπως την ανάπτυξη ανθυγιεινών μικροβίων ή την αποτελεσματικότητα των υδραυλικών ή ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Η κατασκευή ή και η μεταβολή μίας κατοικίας σε περιβαλλοντικά βιώσιμη παρουσιάζει αρκετά οφέλη και σε βάθος χρόνου θα συμβάλλει στην διαρκή μείωση των καθημερινών εξόδων, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη μας από την φθορά και την καταστροφή.

green

 

Επιμέλεια Κειμένου: Μ. Μάργαρη

ΠΗΓΗ: CDN

Διαφήμιση