Αρχική Υγεία - Διατροφή Το αντισυλληπτικό χάπι επιφέρει γνωστικές παρενέργειες

Το αντισυλληπτικό χάπι επιφέρει γνωστικές παρενέργειες

0
Pill
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, σε μελέτη που πραγματοποίησε, δείχνει ότι το αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ναυτία και εναλλαγές της διάθεσης, όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο.

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι ο κατάλογος αυτός μπορεί να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει γνωστικές παρενέργειες, σύμφωνα με τον γνωστικό ψυχολόγο Alexander Lischke του Πανεπιστημίου του Greifswald, επικεφαλής στη μελέτη αυτή.

Όπως είπε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται στη συναισθηματική αναγνώριση και τον έλεγχο, με περισσότερες άλλες μελέτες να έχουν επικεντρωθεί είτε στις φυσικές παρενέργειες είτε στη διάθεση και τη γνώση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 41 γυναίκες που χρησιμοποίησαν το αντισυλληπτικό χάπι και 53 δεν χρησιμοποίησαν. Πριν από τη δοκιμή, οι γυναίκες δέχθηκαν μα σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ηλικία, την εκπαίδευσή τους, τις αγωνίες τους, την ενσυναίσθηση που έχουν, τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο και τη χρήση αντισύλληψης.

Στη συνέχεια οι ερευνητές τις έβαλαν να ακολουθήσουν μια δοκιμασία που ονομάζεται ‘Reading the Mind in the Eyes‘, η οποία δοκιμάζει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάζει τα λεπτά κοινωνικά σημάδια και τα συνθήματα σε ασπρόμαυρες εικόνες των ματιών των ανθρώπων. Οι εικόνες διαφέρουν σε δυσκολία, με πιο πολύπλοκα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερηφάνειας και της περιφρόνησης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Neuroscience, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν το χάπι ήταν 10% χειρότερες στην κρίση των πιο σύνθετων εικόνων των συναισθημάτων.

Ο Lischke συνέδεσε τα αποτελέσματα της μελέτης με αυτά των προηγούμενων μελετών που διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να αναγνωρίζει τα συναισθήματα.

Και όπως είπε, ο «ακριβής μηχανισμός» που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία αλλαγών στην αναγνώριση των συναισθημάτων των γυναικών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, οι ορμόνες φύλου φαίνεται ότι επηρεάζουν τις νευροβιολογικές διαδικασίες που ελέγχουν τη συναισθηματική γνώση και το χάπι ρυθμίζει τις διακυμάνσεις αυτών των ορμονών.

Το χάπι χρησιμοποιείται από περίπου 100 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Παρά τον τεράστιο αριθμό των γυναικών που χρησιμοποιούν το φάρμακο, οι μελέτες σχετικά με τις συναισθηματικές παρενέργειες που προκαλούνται από το φάρμακο παραμένουν πολύ λίγες.

Το μέγεθος δείγματος της μελέτης του Lischke, που ισχυρίζεται ότι οι ικανότητες των γυναικών να διαβάζουν σύνθετα συναισθήματα είναι μειωμένες, ήταν επίσης σχετικά μικρό, ενώ μόνο 94 γυναίκες στη Γερμανία συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Δεδομένου ότι πολλές γυναίκες σταματούν να χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι λόγω των δυσμενών διανοητικών παρενεργειών, είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα με μεγαλύτερες ομάδες, περισσότερο χρόνο μελέτης και πιο πολύπλοκες αναλύσεις για να διαπιστωθεί εάν η κοινωνική ζωή των γυναικών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το φάρμακο.

Πηγές: Frontiersin.org, Researchgate, Ναυτεμπορική

Διαφήμιση