Αρχική Περιβάλλον Πολλά τα προβλήματα στην Ελλάδα από την κακοκαιρία

Πολλά τα προβλήματα στην Ελλάδα από την κακοκαιρία

0
kakokairia
Διαφήμιση

Η κακοκαιρία «Χιόνη» έπληξε ολόκληρη τη χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα ενώ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, στην ακτοπλοΐα λόγω των θυελλωδών ανέμων αλλά και στην ηλεκτροδότηση κυρίως στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Το σκηνικό του καιρού δεν αναμένεται να αλλάξει αύριο, Πέμπτη καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες παραμένουν ενώ σε πολλές περιοχές θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στην Αττική

Η αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μάλιστα, μέχρι στιγμής, 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, οι περισσότερες από το κέντρο της Αθήνας αλλά και από Πειραιά, Ζωγράφου, Γλυφάδα, Καλλιθέα και Μεταμόρφωση.

Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κ.λπ.

Σοβαρά προβλήματα στα Χανιά 

Η ένταση και διάρκεια της βροχής, έχει προκαλέσει προβλήματα στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου στη θέση «Πλατάνι», λόγο κατολίσθηση χωμάτινων όγκων και πετρών και στον δρόμο από Σούδα προς αεροδρόμιο, στη θέση «Βλητές», όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

Ανάλογα προβλήματα έχουν αναφερθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως των πρώην περιαστικών δήμων της πόλης των Χανίων.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε σε αρκετά περιστατικά απάντλησης υδάτων από οικίες, ενώ σημειώθηκαν δύο περιστατικά εγκλωβισμού σε οχήματα.

Λόγω των ανέμων η μεσημεριανή πτήση από Θεσσαλονίκη προς το αεροδρόμιο Χανίων προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ενώ υπάρχει απαγόρευση του απόπλου όλων των πλοίων από το λιμάνι της Σούδας.

Επίσης, μία οικογένεια με μικρά παιδιά εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητό της σε παράδρομο της Εθνικής, στην περιοχή των Περιβολίων. Η αντίδραση της Πυροσβεστικής και στα δύο περιστατικά ήταν άμεση και οι άνθρωποι είναι σώοι.

Παράλληλα η μειωμένη ορατότητα στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι.Δασκαλογιάννης», ανάγκασε αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Χανιά, να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Κατολίσθηση στην Υπάτη Φθιώτιδας

Οι πρώτες καταστροφές από την κακοκαιρία που «χτύπησε» τη Φθιώτιδα, εμφανίστηκαν στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Υπάτης στο ύψος της «Αγίας Κυριακής», όπου μέρος του βουνού με χώμαπέτρες και κομμάτια δέντρων έπεσε στο οδόστρωμα.

Σοβαρά προβλήματα και στη Λέσβο

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η επιδείνωση του καιρού με την ονομασία «Χιόνη» σε περιοχές της Λέσβου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τοπικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι, που έπληξαν δημιούργησαν προβλήματα σε περιοχές της Λέσβου, όπου πλημμύρισαν υπόγεια, ενώ σημειώθηκαν και πτώσεις δένδρων.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσαν η έντονη βροχόπτωση και οι κεραυνοί σε περιοχές του Ευεργετουλα νωρίς το μεσημέρι, καθώς κάποια χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για λίγα λεπτά όμως.

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισημαίνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο νησί της Λέσβου και ιδιαίτερα στις περιοχές της Αγιάσου και του Αμπελικού όπου στα ψηλά συνεχίζεται η χιονόπτωση, συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς λόγω του επικείμενου παγετού θα είναι αυξημένη η ολισθηρότητα επί του οδοστρώματος.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Οι ισχυροί άνεμοι, που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Ωρωπός- Ερέτρια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Κεφαλλονιά γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων η ακυρώσεις.

Διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζακύνθου – Κυλλήνης 

Κλειστή είναι από τις 18:30 το απόγευμα, η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότιο Ιόνιο.

H νέα κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, επηρέασε και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του Ιονίου, καθώς οι άνεμοι φθάνουν τα 8-9 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με το λιμεναρχείο Ζακύνθου, νεότερα αναμένονται μετά τις 12 το βράδυ.

Δεμένα τα πλοία και στο λιμάνι του Ηρακλείου 

Απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου εξέδωσε , το Κεντρικό Λιμεναρχείο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που καλύπτουν ολόκληρη τη διαδρομή του δρομολογίου των επιβατηγών πλοίων προς τον Πειραιά.

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση έως και 9 μποφόρ, ενώ οι επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να απευθύνονται στις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να ενημερώνονται για την πορεία του απαγορευτικού.

Χιόνια στην Πάρνηθα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στην Αττική έφτασε από νωρίς το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί την κακοκαιρία «Χιόνη» με χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η Τροχαία διέκοψε λίγο μετά τις 10 το πρωί την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.

Σημαντική πτώση σημείωσε η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην των χιονοδρομικών κέντρων) που καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo, είναι στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-5,8 βαθμοί Κελσίου), στη Βλάστη Κοζάνης (-5,6), στην Κλεισούρα Καστοριάς (-4,9), στο Περτούλι Τρικάλων (-4,4) και στην Πάρνηθα (-4,3 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων).

Πυκνή χιονόπτωση στην Εύβοια – Οι άνεμοι έφτασαν τα 10 μποφόρ

Το κύμα κακοκαιρίας που μαστίζει τη χώρα από το βράδυ της Τρίτης σάρωσε την Εύβοια με έντονες χιονοπτώσεις αλλά και ανέμους που έφτασαν έως και τα 10 μποφόρ.

Ο δρόμος από το 16 χιλιόμετρο στην Καστέλλα έως το 47ο στο Δερβένι έκλεισε για τα φορτηγά αυτοκίνητα ενώ για τα υπόλοιπα οχήματα η κυκλοφορία διεξήχθη αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, εκτός από την έντονη χιονόπτωση, πολύ ισχυροί άνεμοι «χτύπησαν» την Εύβοια από κάθε πλευρά. Το μεσημέρι στον Νότιο Ευβοϊκό και το Κεντρικό Αιγαίο έφτασαν τα 8 μποφόρ.

Η πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου

snow heart

Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις αναμένονται αύριο Πέμπτη, σε όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τις πρώτες πρωινές ώρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς, η θερμοκρασία θα είναι τόσο χαμηλή με αποτέλεσμα να σημειωθεί παγετός, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, βροχοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και το Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Σταδιακά έως το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -1 έως 10, στη Θράκη από 0 έως 8, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 12, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 15, και στην Κρήτη από 9 έως 12.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ (πρόσκαιρα 9 στον Πατραϊκό), όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Πηγές: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, ΕΜΥ, ΕΑΑ, Τοπικά μέσα

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση