Αρχική Καινοτομία Ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης – κίνδυνος για fake news

Ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης – κίνδυνος για fake news

0
robot 3385181 960 720
Διαφήμιση

Ένα πρωτοπόρο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο έχει την ικανότητα να δημιουργεί πειστικά κείμενα με τόσο εύστοχο τρόπο που τελικά το απαγόρευσαν, φοβούμενοι την πιθανότητα μέσω της χρήσης του να δημιουργηθούν κακόβουλες τεχνικές συγγραφής ψευδών ειδήσεων, που με την αρτιότητα του συγκεκριμένου συστήματος είναι σε θέση να παραπλανεί τον καθένα.

Το σύστημα τροφοδοτείται με κείμενα (από λέξεις έως μια σελίδα) και στη συνέχεια μπορεί να «εμπνευστεί» και μόνο του να γράψει τη συνέχεια. Θεωρείται ίσως το καλύτερο μέχρι σήμερα από άποψη ποιότητας κειμένων, πρωτοτυπίας και ευρείας γκάμας δυνητικών χρήσεων.

Το σύστημα με την ονομασία GPT2, που μπορεί να συγγράψει ειδήσεις και λογοτεχνικά κείμενα, είναι δημιούργημα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας OpenAI, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται από τον Ίλον Μασκ (Space X και Tesla). Η αρχική «εκπαίδευση» του GPT2 έγινε με μια βάση δεδομένων που περιείχε περίπου δέκα εκατομμύρια άρθρα. Στη συνέχεια μαθαίνει μόνο του να προσαρμόζεται τόσο στο στιλ όσο και στο περιεχόμενο του κειμένου που πρέπει να γράψει. Μπορεί επίσης να μεταφράσει κείμενα και να κάνει περίληψή τους.

Οι δημιουργοί του συστήματος ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη και να μην δώσουν ελεύθερα στο κοινό την έρευνά τους, αλλά αντίθετα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο διαλόγου σχετικά τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος.

Δεν λείπουν πάντως και οι αμφιβολίες, σύμφωνα με το BBC και το Guardian, οι οποίοι θεωρούν υπερβολικούς τους ισχυρισμούς της OpenAI και επισήμαναν ότι, έως τώρα, δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση