Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Τα σκυλιά βοηθούν τους ασθενείς με διαβήτη

Τα σκυλιά βοηθούν τους ασθενείς με διαβήτη

0
Dogs
Διαφήμιση

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ σε συνεργασία με τα «Ιατρικά σκυλιά Ανίχνευσης», (Medical Detection Dogs), διαπίστωσε ότι τα καλύτερα εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 1.

Όπως αναφέρθηκε στο PLOS One, εκπαιδευμένα σκυλιά προειδοποίησαν τους ιδιοκτήτες τους στο 83% των υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε περισσότερα από 4.000 υπό-γλυκαιμικά και υπερ-γλυκαιμικά επεισόδια.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα «σκυλιά συναγερμού» μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, να ρυθμίσουν τα σάκχαρά τους στο αίμα με μη επεμβατικό τρόπο και να αποφύγουν τους κινδύνους υπογλυκαιμικών επεισοδίων και υπεργλυκαιμίας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Nicola Rooney από την Κτηνιατρική Σχολή του Μπρίστολ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη από προηγούμενες μελέτες ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώνεται πολύ με την ύπαρξη ιατρικού σκύλου ανίχνευσης. Η μελέτη αυτή, παρέχει την πρώτη μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση της χρήσης σκύλων για την ανίχνευση της υπογλυκαιμίας».

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές από το Μπρίστολ αξιολόγησαν την αξιοπιστία 27 εκπαιδευμένων «σκύλων συναγερμού» για τη γλυκαιμία, οι ιδιοκτήτες των οποίων παρείχαν αρχεία αίματος έξι έως δώδεκα εβδομάδων.

Τα ιατρικά σκυλιά ανίχνευσης αντιλαμβάνονται από τη μυρωδιά τις ανθρώπινες νόσους και βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Εξοικειωμένα με τους ιδιοκτήτες τους, τα σκυλιά έχουν την τάση να ανταποκρίνονται με τις προειδοποιητικές συμπεριφορές όταν τα επίπεδα σακχάρου των κατόχων τους πέφτουν κάτω από το όριο.

Ενθαρρύνονται από τη συμπεριφορά προειδοποίησης του σκύλου, εάν εμφανιστούν επεισόδια εκτός εμβέλειας (OOR), και ο ασθενής μπορεί άμεσα να λάβει την κατάλληλη δράση, συνήθως χορηγώντας ένεση ινσουλίνης ή φαγητό για να διατηρήσει τα σωστά επίπεδα γλυκόζης.

Ο Δρ Ρούνεϊ, Διδάκτωρ για την Ευημερία και τη Συμπεριφορά των Ζώων, πρόσθεσε: «Είναι επίσης ζωτικής σημασίας η έρευνα να συνεχίσει να αξιολογεί την πραγματική αποτελεσματικότητα και να καθορίζει τους τρόπους βελτιστοποίησης της απόδοσής τους».

Ο Claire Guest, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής των σκύλων ανίχνευσης της ιατρικής, δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι φανταστικά νέα για όλους όσους ζουν με διαβήτη τύπου 1, αλλά και με άλλες ασθένειες. Τα σκυλιά ανίχνευσης υγείας εξυπηρετούν κυρίως τους ασθενείς που αναζητούν πιο αποτελεσματικούς και ανεξάρτητους τρόπους για τη διαχείριση της κατάστασής τους. Εξυπηρετούν την ευρύτερη ιατρική κοινότητα προσφέροντας προληπτικές λύσεις φυσικές, μη επεμβατικές και έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν αμέτρητα ψυχολογικά οφέλη».

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Σχετικό Άρθρο:

Διαφήμιση