Αρχική Περιβάλλον Στις μονάδες βιοαερίου βιομηχανικά απόβλητα

Στις μονάδες βιοαερίου βιομηχανικά απόβλητα

0
απόβλητα
Διαφήμιση

Την πιθανότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει ειδικά βιομηχανικά απόβλητα υψηλού οργανικού φορτίου και απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων να μεταφέρονται και να προστίθενται σε ένα ποσοστό στο ενεργειακό δυναμικό των μονάδων βιοαερίου, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτό αποκάλυψε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διαδικασία ενημέρωσης των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Αναφερόμενες στις αντιδράσεις για τη χωροθέτηση των μονάδων βιοαερίου ανέφερε ότι η πρόταση του ΥΠΕΝ προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους είναι να προηγείται τοπική διαβούλευση με πρόταση χώρων μονάδων βιοαερίου, όπως προτάθηκε για παράδειγμα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως υποστήριξε, είναι προφανές, ότι «η ύπαρξη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος υποδηλώνει την ανεξέλεγκτη διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων στο περιβάλλον, στα ρέματα ή στους δρόμους η οποία καλεί όλους μας στην υιοθέτηση μιας σοβαρής και υπεύθυνης στάσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στα απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες που είναι ανεξέλεγκτα στους δρόμους και στα ρέματα και να μην δεχόμαστε τις μονάδες που είναι απόλυτα στεγανές στις βιομηχανικές μονάδες».

Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι με βάση τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων περιλαμβάνει ένα έργο σύγχρονο 45.000 τόνων (δηλαδή 28% της παλιάς μονάδας), με χωριστή γραμμή οργανικών αποβλήτων, με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ενέργειας, πλήρως με δημόσια χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ (δηλαδή 34% του κόστους), χωρίς κανένα δανεισμό και χωρίς εξάρτηση από κανέναν ιδιώτη, με το χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας και ταφής σε όλη την Ελλάδα. «Και αυτό σαφέστατα είναι προς όφελος του Δήμου και των πολιτών», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

 

Διαφήμιση