Αρχική Διάστημα Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (video)

Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (video)

0
moon A
Διαφήμιση

Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που προσέγγισε τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, καταγράφοντας ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα.

Παράλληλα, θα διενεργηθεί ένα πείραμα, το πρώτο του είδους, όπου θα επιχειρηθεί να φυτευθούν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά. Το πείραμα θα αποτελέσει «πιλότο» για τα μελλοντικά σχέδια δημιουργίας κινεζικής σεληνιακής βάσης και τροφοδοσίας της με αγροτικά προϊόντα σεληνιακής καλλιέργειας.

Η προσσελήνωση του μη επανδρωμένου ρομποτικού σκάφους Chang’e-4, (που πήρε το όνομά του από την «Θεά του Φεγγαριού» της κινεζικής μυθολογίας, είναι η πρώτη μιας σειράς αποστολών που δείχνουν την προσπάθεια της Κίνας να συμμετάσχει και ενδεχομένως και να ηγηθεί της διαστημικής κούρσας.

moon

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), το σκάφος προσσεληνώθηκε στις 04.26 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), «ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της Σελήνης από την ανθρωπότητα…»
Το Chang’e-4 έστειλε στην Γη την πρώτη, κοντινή φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, μέσω του κινεζικού δορυφόρου «Queqiao».

Το σκάφος, που είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B, με σκοπό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη, περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα του είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.

moon 3

Το 2013 ένα κινεζικό σκάφος προσέγγισε τη Σελήνη, κάνοντας την Κίνα την τρίτη χώρα που πάτησε στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τη «Θεά του Φεγγαριού», να είναι το πρώτο σκάφος που κατάφερε να προσσεληνωθεί στην πλευρά της Σελήνης που παραμένει αθέατη από την Γη.

Το Chang’e-4

Το Chang’e-4, που περιλαμβάνει μια άκατο προσσελήνωσης βάρους 3,6 μετρικών τόνων και το μικρό ρόβερ Yutu, βάρους 140 κιλών, προσσεληνώθηκε στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, η οποία πιθανόν έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς. Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι.

Το ραντάρ του ρόβερ θα μπορεί να «δει» σε βάθος έως 100 μέτρων κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια. Το σκάφος διαθέτει επίσης τρεις κάμερες και μια σειρά από επιστημονικά όργανα, όπως ένα αναλυτή σεληνιακής σκόνης, ένα αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου, ένα σεληνιακό σεισμογράφο κ.α.

moon 2

Ακόμη, θα μεταφέρει ένα πείραμα 28 κινεζικών πανεπιστημίων, συγκεκριμένα μια μίνι «σεληνιακή βιόσφαιρα», μια αλουμινένια σφαίρα βάρους τριών κιλών, που περιέχει νερό, θρεπτικά συστατικά και αέρα και μέσα στην οποία θα επιχειρηθεί να φυτευθούν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά. Το πείραμα θα αποτελέσει «πιλότο» για τα μελλοντικά σχέδια δημιουργίας κινεζικής σεληνιακής βάσης και τροφοδοσίας της με αγροτικά προϊόντα σεληνιακής καλλιέργειας.

 

Σχετικά Άρθρα:

Πηγές: The Guardian, CCTV, 

Διαφήμιση