Αρχική Επιστήμη Αρχαίο τσουνάμι στην Κίνα

Αρχαίο τσουνάμι στην Κίνα

0
wave 1913559 960 720
Διαφήμιση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (USTC) και του φυσικού Πανεπιστημίου της Ανατολικής Κίνας παρουσίασαν μία έρευνα που υποστηρίζει ότι ένα τσουνάμι που έπληξε τη νότια Κίνα πριν από περίπου χίλια χρόνια με αποτέλεσμα να εξαφανίσει τον πολιτισμό της πιο πυκνοκατοικημένης σήμερα χώρας παγκοσμίως.

Μέσα από την ανάλυση αρχαιολογικών και ιζηματογενών στοιχείων αλλά και με μελέτη ιστορικών αρχείων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα τεράστιο κύμα κατέστρεψε την σημερινή επαρχία Guangdong γύρω στο 1076 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Σονγκ.

Με επικεφαλής τους  Sun Liguang και Xie τον Zhouqing, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chinese Science Bulletin παρουσιάζει στοιχεία τα οποία μέσα από ψηφιακή απεικόνιση αποδεικνύουν ότι ένα σεισμός στο Manile Trench, αρκετά σεισμογενής περιοχή σε υψόμετρο 5.400 προκάλεσε το τσουνάμι, το οποίο έπληξε νησιά σε ολόκληρη την θάλασσα της Νότιας Κίνας αλλά και περιοχές της επαρχίας Guangdong και Hainan.

Γιγάντιοι ογκόλιθοι, που συνήθως απαιτούν ισχυρά κύματα για να μεταφερθούν, βρέθηκαν διάσπαρτοι κοντά στους χώρους δειγματοληψίας, έγραψαν οι επιστήμονες. «Όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν έντονα ότι η νοτιοανατολική ακτή του νησιού χτυπήθηκε από το παλεο-τσουνάμι».

Οι καταστροφικές συνέπειες του τσουνάμι φαίνεται να δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, η οποία δεν παρουσίασε εξέλιξη για τουλάχιστον 500 χρόνια.

Παρότι στην τοποθεσία βρέθηκαν αρχαία νομίσματα και κεραμικά αγγεία, δεν φαίνεται να σημειώθηκε καμία πολιτισμική δραστηριότητα για αιώνες, μέχρι τουλάχιστον την δυναστεία των Μινγκ.

Η καταστροφή που προκλήθηκε από το γιγαντιαίο κύμα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την πιθανή ευπάθεια της περιοχής σήμερα, ιδιαίτερα μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα και τη συνεχιζόμενη επέκταση των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη νότια Κίνα.

Σήμερα, περισσότεροι από 68 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις επαρχίες αυτές. Εκτός του ότι οι περιοχές αυτές είναι πυκνοκατοικημένες, σε αυτές βρίσκονται επτά πυρηνικά εργοστάσια, ενώ τέσσερα ακόμα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ενώ οι εκπρόσωποι των εργοστασίων αυτών ισχυρίζονται ότι αυτά είναι «ανθεκτικά» στα τσουνάμι, η καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 υπενθυμίζει την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι όταν έρθει σε επαφή με ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Έπειτα από την καταστροφή στη Φουκουσίμα – κατά την οποία τεράστια κύματα πλημμύρισαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου και έθεσαν εκτός λειτουργίας ζωτικά συστήματα ψύξης- υιοθετήθηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη χώρα.

ΠΗΓΗ: CNN

Διαφήμιση