Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Η πρώτη παγκόσμια έρευνα του ΠΟΤ για τον τουρισμό

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα του ΠΟΤ για τον τουρισμό

0
tourism
Διαφήμιση

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για τον τουρισμό,κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα καλύτερης διαχείρισης του.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), σε συνεργασία με την IPSOS,

  • το 47% των κατοίκων σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι ζουν σε πόλεις με μεγάλο αριθμό τουριστών,
  • το 50% ότι ο τουρισμός έχει θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία πλούτου και στις πολιτιστικές ανταλλαγές,
  • το 49% ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθεί η διαχείρισή του, ενώ μόλις
  • το 12% τάσσεται υπέρ των περιορισμών στον αριθμό επισκεπτών.

Ενώ ο μέσος όρος των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι η πόλη του προσελκύει υψηλό αριθμό επισκεπτών βρίσκεται στο 47%, το ποσοστό αυτό για την Αυστραλία ανεβαίνει το 68% και για τη Γαλλία πέφτει στο 33%. Η δημιουργία πλούτου και εισοδήματος, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και οι νέες προσφορές δραστηριοτήτων αναψυχής ξεχωρίζουν ως τα σημαντικότερα οφέλη του τουρισμού στις πόλεις.

Η αντίληψη για το θετικό αντίκτυπο του τουρισμού είναι ιδιαίτερα υψηλή στους κατοίκους της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Για πολλές πόλεις στον κόσμο, η αντιμετώπιση της αύξησης της ζήτησης για ταξίδια και της κατάλληλης διαχείρισης τουριστικών ροών αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Το 49% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρξουν μέτρα καλύτερης διαχείρισης του τουρισμού.

Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 75% στην Αργεντινή ενώ βρίσκεται στο 24% στην Ιαπωνία. Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων είπαν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να δίνουν έμφαση στη βελτίωση των υποδομών (72%) και στη δημιουργία αξιοθέατων για τουρίστες και κατοίκους (71%) και μόλις το 12% πιστεύει στον περιορισμό των τουριστικών ροών και το 9% ότι θα πρέπει να σταματήσει η τουριστική προώθηση της πόλης τους.

Επίσης, ως μέτρο αντιμετώπισης της αυξημένης ζήτησης, το 65% προτιμά να διασφαλισθεί ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από τον τουρισμό. Η επικοινωνία με τοπικές κοινότητες (50%) και επισκέπτες (48%) αποτελεί σημαντικό μέτρο, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Επιπλέον, το 52% πιστεύει ότι ο τουρισμός έχει μεγάλο ή μέτριο αντίκτυπο στη δημιουργία πλούτου και εισοδήματος. Ωστόσο το 46% πιστεύει ότι δημιουργεί υπερσυγκέντρωση.

Η έρευνα του ΠΟΤ διενεργήθηκε σε 15 χώρες και σε δείγμα 12.000 ανθρώπων με στόχο να αποκαλύψει την αντίληψη που έχουν οι κάτοικοι για τον τουρισμό πόλης, τον αντίκτυπό του και τις στρατηγικές διαχείρισής του.

Πηγές: dealnews, Tornos

Διαφήμιση