Αρχική Ενέργεια Παγκόσμια πρόκληση η Πράσινη ενέργεια

Παγκόσμια πρόκληση η Πράσινη ενέργεια

0
Μανιάτης 1
Διαφήμιση

Παγκόσμια πρόκληση χαρακτήρισε τη λεγόμενη Πράσινη ενέργεια ο πρ. υπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, με μακρά πορεία και πείρα σε ζητήματα Ενέργειας και προστασίας του Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2019, συνδυάζοντας το όλο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και με την δρομολογούμενη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και με την περιβαλλοντική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε «οι διατυπώσεις του καταστατικού χάρτη της χώρας δεν είναι επαρκείς για ένα σύγχρονο πλαίσιο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, της μεγαλύτερης πρόκλησης που αντιμετώπισε ποτέ το ανθρώπινο είδος. Απαιτείται μια πολύ πιο ολιστική προσέγγιση αυτού του απίστευτα πολυπαραγοντικού κινδύνου, που πρέπει να διαπεράσει οριζόντια το σύνολο των ανθρώπινων δράσεων, αντιλήψεων και κοινωνικών προτεραιοτήτων. Να ενσωματώσει τις αρχές του μετριασμού, της προσαρμογής, της ανθεκτικότητας». «Επιπλέον», πρόσθεσε, «να περιλάβει σαφή αναφορά στην προστασία της Βιοποικιλότητας».

Μανιάτης 2

Έξυπνες λύσεις

Εξάλλου, σε ειδική ενότητα της εισήγησής του, με θέμα την Πράσινη Ενέργεια, τόνισε ότι «το ενεργειακό μέλλον της χώρας και της Ευρώπης, θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την Έξυπνη Ενέργεια, τις Έξυπνες Πόλεις, τα Έξυπνα Δίκτυα, την Έξυπνη Εξοικονόμηση Ενέργειας και ασφαλώς την Έξυπνη Αποθήκευση Ενέργειας».

«Η Έξυπνη Ενέργεια», εξήγησε στηρίζει την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που μέσα από τις εκπληκτικές τεχνολογικές ανακαλύψεις κι εφαρμογές των τελευταίων ετών, τόσο στην παραγωγή πράσινης, όσο και στην αποθήκευση ενέργειας, μας πείθουν πια ότι μπορεί μέσα στην επόμενη δεκαετία να κατακτήσουμε ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους πολύ πιο φιλόδοξους από αυτούς που έχουμε σήμερα.

Εθνική πρόκληση

Στο ίδιο πλαίσιο, η Έξυπνη Εξοικονόμηση Ενέργειας, μέσα από τα βιοκλιματικά κτίρια (net zero) και τo Building Information Modeling (BIM), τόσο σε κατοικίες, όσο και σε δημόσια κτίρια, αλλά και σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρηματικές Μονάδες, συνιστούν μια μεγάλη εθνική πρόκληση».

Διευκρίνισε ότι το Building Information Modeling (BIM) είναι η ψηφιακή απεικόνιση φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών μιας υποδομής. Ότι το BIM είναι η διανεμόμενη πηγή γνώσης για πληροφορίες για μια υποδομή, που σχηματίζει μια αξιόπιστη βάση για αποφάσεις στη διάρκεια του κύκλου ζωής της, δηλ. από την αρχική σύλληψη, μέχρι την κατεδάφιση.

Συμπλήρωσε ότι «Η σύγχρονη προσέγγιση για κτίρια και άλλες κατασκευές δεν προσδιορίζεται πια από τις 3 παραδοσιακές διαστάσεις (πλάτος, ύψος, βάθος), αλλά από 7 διαστάσεις: 1. πλάτος, 2. ύψος, 3. βάθος, 4. χρόνος, 5. κόστος, 6. περιβαλλοντικές και αειφορικές παράμετροι και 7. Διαχείριση υποδομής στον κύκλο ζωής της».

«Το ΒΙΜ στα πράσινα κτίρια, άλλως το «Πράσινο ΒΙΜ» είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τις αρχιτεκτονικές, μηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες να αυξήσουν την αειφορία στην κατασκευαστική βιομηχανία, με την ολοκλήρωση και ανάλυση περιβαλλοντικών στοιχείων κατά το σχεδιασμό του κύκλου ζωής του κτιρίου», πρόσθεσε.

Μανιάτης 3

Η ελληνική πραγματικότητα

Περιγράφοντας, δε, την ελληνική πραγματικότητα, σημείωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις 3 πιο ενεργειακά εξαρτημένες χώρες της ΕΕ. Ότι εισάγει το σύνολο του πετρελαίου και το σύνολο του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε κορυφαία προοδευτική πατριωτική και αναπτυξιακή επιλογή, την απεξάρτηση της χώρας από εισαγωγές τρίτων χωρών.

Συνέχισε: «Το εθνικό πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προωθεί μια τέτοια οικονομική και προοδευτική πατριωτική προσέγγιση. Κατά συνέπεια, η υλοποίηση του κορυφαίου ενεργειακού έργου της ΝΑ Ευρώπης, του αγωγού TAP (…) είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία με αντανάκλαση στα ευρωπαϊκά ενεργειακά πράγματα. Της ίδιας σπουδαιότητας είναι τα έργα που σχεδιάσαμε κι εντάξαμε στα PCIs, με κορυφαία τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, το Ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ως πρώτο τμήμα και θεμέλιο του Κάθετου Διαδρόμου των ανατολικών Βαλκανίων».

Έψεξε, δε, την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των τέτοιων έργων.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση