Αρχική Πολιτισμός Ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Liberte» (photo)

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Liberte» (photo)

0
έκθεση
Διαφήμιση

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Liberte» συνεχίζει στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο τον επιτυχημένο Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης, αφιερωμένο στη Γαλλία.

Κύκλος Εκθέσεων περιλαμβάνει πέντε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με θέματα επηρεασμένα από σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της. 

Αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται η τρίτη έκθεση από τις 22 έως τις 26 Ιανουαρίου με τίτλο: Liberté και τα εγκαίνιά της πραγματοποιούνται αύριο στις 5 το απόγευμα στον ελληνογαλλικό σύνδεσμο στην πλατεία Κολωνακίου 2, στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται και η έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι έπονται άλλες δυο εκθέσεις στις 29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου με τίτλο: Egalité και στις 5 – 9 Φεβρουαρίου με τίτλο: Fraternité.

Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα, που τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου, το οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι Διαφωτιστές αποκάλεσαν «Siècle des lumières», θεωρώντας εαυτούς φωτοδότες.

Ο Διαφωτισμός παρατηρήθηκε αρχικά στη Γαλλία και αργότερα στις άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και έξω απ’ αυτή, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία.

Τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης που ασκούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Βασικός φορέας των νέων ιδεών που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν η ανερχόμενη αστική τάξη που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμενε αποκλεισμένη από το σύστημα της απολυταρχίας.

Ανάμεσα στους σημαντικούς εκφραστές του Διαφωτισμού τοποθετούνται ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ.

Οι Διαφωτιστές Ντενί Ντιντερό, Ζαν λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ και Ζαν Ζακ Ρουσό συγκρότησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Διαφωτισμού στην Εγκυκλοπαίδεια.

Παράλληλα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ διατύπωσε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Βασικά χαρακτηριστικά του Διαφωτισμού:

• Η σκέψη και η αμφισβήτηση είναι αρετές

Ανεξιθρησκεία

• Υπάρχει το κίνημα της παιδείας έχουμε μια επιστροφή προς τη μάθηση. Ο άνθρωπος ήταν ανώριμος γιατί ήταν αμόρφωτος λέγεται

• Οι αριστοκράτες και ο βασιλιάς παύουν να μονοπωλούν την κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική ζωή

• Το «καλό» και το «λογικό» γίνονται ισάξια

Ελευθερία αντί απολυταρχίας, ισότητα αντί ταξικών διαφορών, επιστήμη αντί δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων, ανεξιθρησκεία αντί δογματισμού

• Η ελευθερία και η αυτονομία ισχύουν και για τη λογοτεχνία (παύει πλέον να εξυπηρετεί συμφέροντα αριστοκρατών και βασιλέων)

• Η σοφία και η εξυπνάδα είναι αρετές

• Η δημοκρατία είναι το ιδανικό πολίτευμα

• Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν και παραμένουν ίσοι και ελεύθεροι

Διαφήμιση