Αρχική Καταστροφές Ο καιρός… καλά κρατεί!

Ο καιρός… καλά κρατεί!

0
xionia
Διαφήμιση

Αρκετά προβλήματα φέρνει η νέα κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα. Ήδη στην Πάρνηθα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ και στο Νομό Τρικάλων η χιονόπτωση είναι ισχυρή.

Παράλληλα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τον Αλφειό, ενώ και το σύστημα ενέργειας της χώρας είναι στο κόκκινο.

Αργά το απόγευμα (12/01), κατολίσθηση σημειώθηκε στο ορεινό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων και στα Τρίκαλα ανετράπη εκχιονιστικό μηχάνημα.

Στα όρια υπερχείλισης βρίσκονται οι ποταμοί Κηφισός και Ασωπός.

Λεωφ. Πάρνηθας

Στην Πάρνηθα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης από το πρωί, (12/01), έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς Καζίνο.

Νομός Τρικάλων

Η επάνοδος του χιονιά από σήμερα τα ξημερώματα στα ορεινά του Νομού Τρικάλων έχει θέσει εκ νέου σε επιφυλακή την Περιφερειακή Ενότητα, η οποία συνδράμει με 55 μηχανήματα, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό, ενώ τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι, για την αντιμετώπιση του παγετού.

Πλημμύρισε ο Αλφειός

alfeiosΜεγάλη καταστροφή σε αγροικίες και καλλιέργειες έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στον ποταμό Αλφειό. Αν και η στάθμη υποχώρησε κατά περίπου 30 εκατοστά στη διάρκεια της νύχτας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος, λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το ilialive, οι βροχές δείχνουν ότι θα σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο ο κίνδυνος ανόδου θα είναι υψηλός έως την Κυριακή το βράδυ.

Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι, ιδιαίτερα στην περιοχή των Μακρισίων, όπου έσπασε το ανάχωμα, κάτι που είχε γίνει το 2003. Αν και οι υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσινας – Κρεστένων μαζί με τους αρμόδιους της Π.Ε. Ηλείας και εργολάβο επιχείρησαν παρεμβάσεις, δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα.

Ως εκ τούτου, η διαρροή νερού προς την περιοχή «Ποτόκια» που έχει πλημμυρίσει και η στάθμη του νερού, ανέβηκε αισθητά, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και αγροικιών.

Ανεβαίνει η στάθμη στον Έβρο

evrosΜεγάλες ποσότητες νερών έρχονται από τα Ύψαλα στον Έβρο, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη στο Πέταλο.

Όπως αναφέρει το alexpoli, η στάθμη του βρίσκεται στα 4.30 μέτρα.

Κατολίσθηση στο ορεινό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων

Κατολίσθηση σημειώθηκε στο ορεινό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων, στον δρόμο προς το Μέγα Σπήλαιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κατολίσθηση οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις συνεχείς χιονοπτώσεις.

Ανετράπη εκχιονιστικό στα Τρίκαλα

ekxionistikoΑτύχημα με ανατροπή εκχιονιστικού μηχανήματος συνέβη το μεσημέρι στην περιοχή των Τρικάλων. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό έλαβε χώρα, στον δρόμο προς τη Σαμαρίνα.

Ο οδηγός του εκχιονιστικού δεν τραυματίστηκε και είναι καλά στην υγεία του. Το ατύχημα φέρεται να αποδίδεται στον ισχυρό παγετό και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς το ύψος του χιονιού έφθανε τα 80 εκατοστά.

Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Φθιώτιδας

fthiotidaΧωρίς προβλήματα και ανοιχτό παραμένει το κεντρικό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας, ενώ επικρατεί έντονη χιονόπτωση στα ορεινά διαμερίσματα του νομού, με κάποια να έχουν αποκλειστεί από το χιόνι.

Έντονη είναι η χιονόπτωση, αυτή την ώρα, στον δρόμο Λαμίας- Άμφισσας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπράλου, ωστόσο, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, χωρίς να είναι απαραίτητες οι αλυσίδες και με τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας να βρίσκονται επί ποδός.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στον Σπερχειό Ποταμό. Η στάθμη του ποταμού έχει πέσει και έτσι ο δρόμος Λαμίας – Φραντζή δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζει, από τα ξημερώματα, στο σύνολο της η Κωπαΐδα, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί και στο σύνολο του ορεινού όγκου της Βοιωτίας, ενώ οι ποταμοί Κηφισός και Ασωπός βρίσκονται στα όρια υπερχείλισης.

Χαλαζόπτωση στη Λακωνία

xalazoptosiΜεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες των αγροτών της Λακωνίας προκάλεσε η σημερινή χαλαζόπτωση στην περιοχή του δήμου Ευρώτα.

Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλήματα καταγράφηκαν και στην ηλεκτροδότηση αρκετών οικισμών.

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό βρίσκονται οι τοπικές αρχές, λόγω του κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Ευρώτα.

Στο κόκκινο το σύστημα ενέργειας

DEIΚινδύνους για το σύστημα ηλεκτροδότησης δημιουργεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα.

Το σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξει, ιδιαίτερα εάν τα προβλήματα στην τροφοδοσία λιγνίτη συνεχιστούν, ενώ οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα.

Ήδη, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές στη χώρα. Χωριά της Μεσσηνίας σε Μάνη και Καλαμάτα καθώς και μεμονωμένα σπίτια έχουν μείνει από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει την εξόρυξη στην Πτολεμαΐδα

ptolemaidaΈντονα είναι τα προβλήματα στην Πτολεμαΐδα, όπου η κακοκαιρία δημιουργεί προβλήματα στην εξόρυξη. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν, λόγω του παγετού, να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα και τα αποθέματα λιγνίτη είναι σημαντικά περιορισμένα.

Οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εφαρμογή έκτακτων μέτρων, για να αποφευχθούν φαινόμενα μπλακ άουτ.

 

Σχετικά Άρθρα:

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΜΥ, ΕΑΑ,  ilialive, Καθημερινή, Τοπικά Μέσα/ Φωτογραφίες: Τοπικά Μέσα / Αρχείου

Διαφήμιση