Αρχική Καταστροφές Υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Χάμστεντ

Υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Χάμστεντ

0
Hammstad underground station
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας συγκοινωνιών του Λονδίνου (TfL), ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Βρετανικής πρωτεύουσας έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στον βαθύτερο σταθμό του δικτύου, στο Χάμστεντ, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρών (η βλαβερότερη κατηγορία) είναι περίπου 30 φορές υψηλότερες από τις συγκεντρώσεις σε έναν τυπικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», περίπου 9.500 κάτοικοι του Λονδίνου πεθαίνουν πρόωρα λόγω μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μια σιωπηρή τραγωδία με πολλούς ενόχους, κάποιοι εκ των οποίων εντοπίζονται στη βικτωριανή εποχή.

Από τότε, (1863), που ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου υπογείου σιδηροδρόμου στον κόσμο, όλες οι τεχνικές βελτιώσεις που ακολούθησαν δεν κατόρθωσαν να «καθαρίσουν» τον αέρα στις στοές. Τα μικροσωματίδια δημιουργούνται από τη φθορά των συρμών, καθώς οι τροχοί κυλούν στις γραμμές και ενεργοποιούνται τα συστήματα πέδησης.

«Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στις αποβάθρες των σταθμών είναι τυπικά πολύ μεγαλύτερες από τις συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα της πόλης», αναφέρει η μελέτη. Στη διάρκεια των μετρήσεων που έγιναν το 2018 και διήρκεσαν 10 ημέρες, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στον σταθμό Χάμστεντ ήταν κατά μέσον όρο 492, ενώ την ίδια περίοδο, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας ήταν 16 και σε μία αγροτική περιοχή της Σκωτίας 3.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την αποφυγή μικροσωματιδίων και θέτει ως ανώτατο όριο το 25. Η έκθεση του TfL εστιάζει στις μετρήσεις ρύπων και δεν επεκτείνεται στις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι συγκεντρώσεις αυτές για την υγεία όσων χρησιμοποιούν το σύστημα. Αλλά οι συντάκτες θεωρούν τους κινδύνους υπαρκτούς.

«Δεδομένου ότι υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση των βλαβερών επιπτώσεων των μικροσωματιδίων, τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μακροπρόθεσμη έκθεση, είναι πιθανό ότι η έκθεση στην ατμόσφαιρα του υπογείου του Λονδίνου ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια» ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν θεωρούν ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι σοβαροί.

Παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, προξενώντας αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση