Αρχική Διάστημα Ο γαλαξίας του Τριγώνου (video)

Ο γαλαξίας του Τριγώνου (video)

0
b
Διαφήμιση

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA δημοσιοποιήσε την πιο λεπτομερή εικόνα του γαλαξίας του Τριγώνου, (Triangulum), έναν σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών εκατομμυρίων ετών φωτός.

Αυτή η πανοραμική επισκόπηση του τρίτου μεγαλύτερου γαλαξία στην Τοπική μας Ομάδα*, παρέχει μια μαγευτική θέα για τα 40 δισεκατομμύρια αστέρια που αποτελούν ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα που βλέπουμε με γυμνό μάτι.

Αυτή η νέα εικόνα του γαλαξία Triangulum – επίσης γνωστός ως Messier 33 ή NGC 598 – των 665 εκατομμυρίων pixel προβάλλει την κεντρική περιοχή του και τους εσωτερικούς σπειροειδείς βραχίονες.

Κάτω από εξαιρετικές συνθήκες σκοτεινού ουρανού, ο Messier 33 , είναι ορατός με γυμνό μάτι ως ένα αχνό, θολό αντικείμενο στον αστερισμό του Τριγώνου, όπου η αιθέρια λάμψη του είναι ένα συναρπαστικό σημείο παρακολούθησης για τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Ο γαλαξίας Triangulum, περιέχει μια τεράστια ποσότητα αερίου και σκόνης, δημιουργώντας έναν γρήγορο σχηματισμό αστεριών. Τα νέα αστέρια σχηματίζονται με ρυθμό περίπου μιας ηλιακής μάζας** κάθε δύο χρόνια.

Η αφθονία των σύννεφων αερίων στον γαλαξία Triangulum είναι ακριβώς αυτό που επέσυρε τους αστρονόμους να διεξάγουν αυτή τη λεπτομερή έρευνα. Όταν τα αστέρια γεννιούνται, καταναλώνουν υλικό σε αυτά τα σύννεφα αερίου και σκόνης, αφήνοντας λιγότερα καύσιμα για την εμφάνιση νέων αστεριών.

Η εικόνα του Hubble δείχνει δύο από τις τέσσερις πιο φωτεινές από αυτές τις περιοχές στον γαλαξία: NGC 595 και NGC 604. Η τελευταία είναι η δεύτερη πιο φωτεινή περιοχή ιονισμένου υδρογόνου στην Τοπική Ομάδα και είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες γνωστές περιοχές σχηματισμού αστεριών.

a

Αυτές οι λεπτομερείς παρατηρήσεις του γαλαξία Triangulum σε συνδυασμό με εκείνες του Γαλαξία, του γαλαξία Ανδρομέδα και των ακανόνιστων γαλαξιών του Μαγγελάνου, θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα τον σχηματισμό των αστεριών και την αστρική εξέλιξη.

Ο γαλαξίας του Τριγώνου

Ο γαλαξίας του Τριγώνου είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση τριών εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Τρίγωνο. Είναι ο δεύτερος κοντινότερος σπειροειδής γαλαξίας στον γαλαξία μας μετά τον Γαλαξία της Ανδρομέδας και ανήκει στην Τοπική ομάδα γαλαξιών.

Ο Messier 33 είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας χωρίς ράβδο στο κέντρο του, δηλαδή οι βραχίονές του αρχίζουν κατευθείαν από τον πυρήνα του. Από την οπτική μεριά της γης φαίνεται υπό κλίση 54 μοιρών, κάτι που επιτρέπει την εξέταση των βραχιόνων χωρίς να εμποδίζεται από αέρια.

Ο γαλαξίας του Τριγώνου έχει διάμετρο 50.000 έτη φωτός και υπολογίζεται ότι φιλοξενεί 30 με 40 δισεκατομμύρια αστέρες. Αυτά τα μεγέθη κατατάσσουν τον Γαλαξία του Τριγώνου ως το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών μετά τον Γαλαξία της Ανδρομέδας (1 τρισεκατομμύριο άστρα) και τον Γαλαξία μας (400 δισεκατομμύρια άστρα).

*Μεταξύ των πολλών χιλιάδων ομάδων γαλαξιών υπάρχει μία μικρή ομάδα γαλαξιών, η λεγόμενη Τοπική Ομάδα, η οποία αποτελείται από δεκάδες γαλαξίες, τουλάχιστον 35, ως επί το πλείστον νάνους, αν και εικάζεται πως ανήκουν σ’ αυτήν και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι θεωρούνται υποψήφια μέλη της Τοπικής Ομάδας. Μεταξύ των γαλαξιών αυτής της ομάδας, συγκαταλέγεται ο Γαλαξίας μας, ένας των αστέρων του οποίου είναι ο Ήλιος και μαζί του και η Γη.

** Η ηλιακή μάζα είναι μία πρακτική μονάδα μάζας στην αστρονομία, που χρησιμοποιείται κυρίως για να εκφράσει τις μάζες άλλων αστέρων, αλλά και αστρικών σμηνών, νεφελωμάτων και γαλαξιών. Η μάζα αυτή είναι περίπου ίση με 333 χιλιάδες φορές τη μάζα της Γης ή περίπου χίλιες φορές τη μάζα του πλανήτη Δία.

Πηγές: NASA/ESA Hubble Space Telescope, wikipedia

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση