Αρχική Ενέργεια Οι στόχοι των ΗΠΑ για Κύπρο και Ενέργεια

Οι στόχοι των ΗΠΑ για Κύπρο και Ενέργεια

0
Cyprus US
Διαφήμιση

Τη σημασία της Κύπρου στην υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ενέργεια, αποτυπώνει η Ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») για την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία κατέληξε πρόσφατα το αμερικανικό ΥΠΕΞ, και την οποία παρουσιάζει σήμερα το ecozen, το οποίο, θυμίζουμε, είχε παρουσιάσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ και τη σχετική έκθεση για την Ελλάδα (βλ. ΗΠΑ: Μεγάλα σχέδια για Ενέργεια και Ελλάδα).

Συγκεκριμένα, στην Εκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ που ορίζει τα καθήκοντα και στόχους της πρεσβείας τους στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) για το αμέσως επόμενο διάστημα, γράφουν ότι «πρωταρχική αποστολή της πρεσβείας στη Λευκωσία είναι να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας τη συνεχή ανάπτυξη της Κύπρου ως ασφαλούς, ευημερούσας, ποικιλόμορφης και δημοκρατικής κοινωνίας. Παρά τη μικρή επικράτειά της και τον πληθυσμό της (…) η στρατηγική θέση της Κύπρου, η ένταξη στην ΕΕ και η στήριξη των δυτικών δημοκρατικών αρχών την καθιστούν σημαντικό εταίρο για τις ΗΠΑ», τονίζει.

5506624 orig

Προτεραιότητα η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας

Συνδέοντας το «Κυπριακό Πρόβλημα» με την «Περιφερειακή Σταθερότητα», ξεκαθαρίζει ότι «η εκπροσώπηση των συμφερόντων των ΗΠΑ επεκτείνεται πέρα από την υποστήριξη μιας συνολικής διευθέτησης», εξ ου και η πρεσβεία στη Λευκωσία «θα διερευνήσει ευκαιρίες για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, την ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας και άμυνας, την ενίσχυση της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας και την ενθάρρυνση των επιστημονικών και ακαδημαϊκών ανταλλαγών».

Παρακάτω η Έκθεση εξηγεί ότι «Η πρεσβεία της Λευκωσίας θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στην προώθηση οικονομικών ευκαιριών για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και στην ενθάρρυνση των αμερικανικών εταιρειών να θεωρούν την Κύπρο ως περιφερειακή έδρα τους».

φυσικό αέριο

Εγγυώνται βοήθεια στην ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα

Εστιάζοντας ειδικά στην Ενέργεια η Έκθεση τονίζει ότι ο εν λόγω τομέας «από το φυσικό αέριο έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – έχει αναδειχθεί ως ηγετική δύναμη στενότερων διμερών εμπορικών και περιφερειακών δεσμών. Η παροχή βοήθειας στην ΚΔ στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων και η στήριξη των επενδύσεων των ΗΠΑ σε αυτήν υπήρξαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ΚΔ να αναπτύξει πόρους στην ΑΟΖ της και εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι πόροι υδρογονανθράκων του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Σε μια τέτοια βάση, οι Αμερικανοί βάζουν στόχο της πρεσβείας τους να επιτευχθεί μια «Σημαντική πρόοδος προς μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Προειδοποιούν, δε, ότι «Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Ελλείψει λύσης, θα απαιτείται συνεχής υποστήριξη των κυπριακών προσπαθειών για να διασφαλιστεί ότι η αστάθεια της νήσου δεν θα αυξηθεί ενόψει των περιφερειακών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων επί ενεργειακών πόρων».

Διαφήμιση