Αρχική Ενέργεια ΗΠΑ: Μεγάλα σχέδια για Ενέργεια και Ελλάδα

ΗΠΑ: Μεγάλα σχέδια για Ενέργεια και Ελλάδα

0
ΕΛΛΑΔΑ ΗΠΑ
Διαφήμιση

Μεγάλα σχέδια έχουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα και το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη ζώνη της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό προκύπτει από τη λεγόμενη Ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, η οποία αναλύει την κατάσταση σήμερα στη χώρα, τα ως τούδε πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, και βάζει στόχους προς εκπλήρωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για το άμεσο μέλλον.

Το κείμενο αποδεσμεύτηκε προς δημοσιοποίηση πρόσφατα και τα επίμαχα σημεία του παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το ecozen.

tap1

Η μεγάλη εικόνα

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας την ευρύτερη εικόνα των ανταγωνιστών μεγάλων παικτών, και το ρόλο που μπορούν να παίξουν εκεί η ελληνική διπλωματία και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αυξήσει τον ρόλο της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα και να προωθήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η Πρεσβεία Αθηνών θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες των παγκόσμιων αντιπάλων να εκμεταλλευτούν τη γεωπολιτική σημασία και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας για αποσταθεροποίηση της περιοχής και υποκίνηση αντιδυτικού αισθήματος».

TAP

 

Χώρα – κλειδί στην προώθηση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας

Εξειδικεύει, παρακάτω, στην ενότητα με τίτλο «Υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών για τις εταιρείες των Η.Π.Α., ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», όπου διαβάζουμε:

«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια αναξιοποίητη αγορά, όπως προκύπτει από μια δεκαετή οικονομική κρίση και οκτώ χρόνια ανεπαρκούς επένδυσης. Μια ροπή προς την επιχειρηματικότητα και όχι ένα κρατικό οικονομικό μοντέλο βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδίως μεταξύ των νέων, που αποτελούν σημαντικό στόχο για τις αυξημένες εξαγωγές των ΗΠΑ και μια ευκαιρία για την προώθηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου του ιδιωτικού τομέα.

Η πρεσβεία της Αθήνας διοργάνωσε πολυάριθμες εκδηλώσεις που έφεραν μαζί επιχειρηματίες, βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν σε προγράμματα ανταλλαγών που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Η Πρεσβεία της Αθήνας θα αξιοποιήσει σχέσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης («within the Greek government»), ομάδες της διασποράς, και τον τομέα τεχνολογιών των Η.Π.Α. για την προώθηση συνεργιών με μια μεγάλη έγχυση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (δυνητικά 1 δισ. ευρώ για δέκα χρόνια) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και την καταλυτική αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ πολλών Ελλήνων σχετικά με το ρόλο του δημόσιου τομέα».

tap

Βασικός παράγοντας στις προσπάθειες των ΗΠΑ

Ειδικά για την Ενέργεια αναφέρει: «Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά βασικό παράγοντα στις προσπάθειες των ΗΠΑ – ΕΕ να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου στις χώρες του Βορρά, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στο ρωσικό αέριο».

Παραπέμποντας σε έργα όπως ο αγωγός TAP, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ συνεχίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει έργα που φέρνουν μη-ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και είναι πρόθυμη να αναπτύξει δικά της πεδία υδρογονανθράκων με αποθέματα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

»Η αποστολή θα αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τις εταιρείες των ΗΠΑ που θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και θα αξιοποιήσουν την εμπειρία των ΗΠΑ στις ΑΠΕ». Μια επισήμανση που παραπέμπει σε επενδύσει αμερικανικού δολαρίου, όπου οι Αμερικανοί δουν ευκαιρίες και διασφαλισμένες συνθήκες δραστηριοποίησής τους.

Αλλωστε το αμερικανικό ΥΠΕΞ βάζει στόχο για τους διπλωμάτες του στην Αθήνα να εργαστούν στην κατεύθυνση ώστε η Ελλάδα να «εφαρμόσει τις αναγκαίες διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές», την «Υποστήριξη των επενδύσεων των ΗΠΑ σε στρατηγικούς τομείς και την προώθηση ενεργειακών έργων που ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ

Μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προκρίνουν οι ΗΠΑ  στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι:

«Το ισχύον σύστημα περιορίζει την πρόσβαση των σπουδαστών σε συνεργατικά προγράμματα με διεθνή ιδρύματα».

Με βάση αυτό, η πρεσβεία θα δουλέψει ώστε να «διευκολύνει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος από την Ελλάδα». Ακόμα, «Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους αμερικανούς εταίρους και εκσυγχρονίσουν τις δομές τους ώστε να ενσωματώσουν τις βέλτιστες πρακτικές των Η.Π.Α., ώστε να παράγουν πτυχιούχους που να μπορούν να εισέλθουν άμεσα στο εργατικό δυναμικό και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη».

Διαφήμιση