Αρχική Ενέργεια Σε 18 πόλεις επεκτείνεται το φυσικό αέριο

Σε 18 πόλεις επεκτείνεται το φυσικό αέριο

0
fusiko
Διαφήμιση

Μέσα στην επόμενη πενταετία το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί σε 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, (23/01) σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), κ. Σταύρος Ραπτόπουλος, συνολικά θα δοθεί η δυνατότητα για 30.800 νέες συνδέσεις, με δωρεάν τέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η πρώτη φάση των έργων περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 1.130 χλμ. με στόχο να εξυπηρετηθούν σε πρώτη φάση 18 πόλεις (Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Χαλκίδα, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Ορεστιάδα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη) και σε επόμενη φάση η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά.

«Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος (αγωγοί TAP, IGB, IGI, East Med) και είναι κρίσιμο το φυσικό αέριο να έρθει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και περιοχές της ελληνικής περιφέρειας», επεσήμανε ο κ. Ραπτόπουλος.

Η ΔΕΔΑ έχει εξασφαλίσει άδειες διανομής σε επτά Περιφέρειες και ακολουθούν οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας (έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης στα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών). Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η μελέτη κόστους-οφέλους για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Σκοπός του επιχειρησιακού πλάνου της ΔΕΔΑ, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, κυρία Στεφανία Μωσσέ, είναι η εξασφάλιση βιωσιμότητας της ΔΕΔΑ και ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών. Σχετικά με τα τιμολόγια φυσικού αερίου, ανέφερε ότι τόσο το οικιακό, όσο και το εμπορικό τιμολόγιο είναι τα φθηνότερα στην επικράτεια λόγω της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω ΕΣΠΑ και της απόσβεσης των παγίων μέσα σε 40 έτη. Σε σχέση με τα τιμολόγια της Αττικής, είναι λίγο φθηνότερα ενώ το βιομηχανικό κινείται στα ίδια επίπεδα με της Αττικής. Σύμφωνα με την ίδια, σχεδιάζεται να επιδοτηθούν τα τέλη αρκετών συνδέσεων, ενώ θα ανοίξουν και προγράμματα επιδότησης για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις.

Για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο προϋπολογισμός των έργων φθάνει τα 172 εκατ. ευρώ. Οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν, με στόχο το καλοκαίρι να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των έργων. Η δεύτερη φάση αφορά στην επέκταση του δικτύου κατά 850 χλμ. σε άλλες τέσσερις Περιφέρειες. Το έργο, με προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ, θα αφορά σε 15.000 συνδέσεις. Ήδη η ΔΕΔΑ υλοποιεί δύο πιλοτικά έργα για 1.200 συνδέσεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Λαμία, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.

Το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει, εντός της επόμενης 20ετίας, σημαντική διείσδυση του φυσικού αερίου ώστε να καλύπτει το 60% των νοικοκυριών στην Περιφέρεια της χώρας (εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το Βήμα

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλειστά τα σχολεία της χώρας
Επόμενο άρθροΟι στόχοι των ΗΠΑ για Κύπρο και Ενέργεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ