Αρχική Καταστροφές Έρευνα- σοκ: Κινδυνεύει με επιδημία φονικού ιού η Ελλάδα

Έρευνα- σοκ: Κινδυνεύει με επιδημία φονικού ιού η Ελλάδα

0
ιού
Διαφήμιση

Σε επικίνδυνη ζώνη εισβολής ενός φονικού ιού, γνωστού και ως ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα αμερικανικών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ντέιβις).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications, αναφέρει ότι κατέγραψαν πληροφορίες για είδη άγριας πανίδας που έχουν αναγνωριστεί ως το πιο πιθανά πλήθη ξενιστών φονικών ιών όπως ο Zika, ο Δυτικός Νείλος, ο δάγκειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός.

Αυτοί οι ιοί είναι οι γνωστοί ένοχοι μεγάλων επιδημιών και εκτεταμένης ασθένειας και θανάτου ανά τον κόσμο.

ellada epidimia 10 1

Οι ερευνητές του UC Davis εξέτασαν όλα τα δημοσιευμένα δεδομένα για τα είδη άγριας πανίδας που έχουν δοκιμαστεί θετικά για φλαβοϊούς, δημιουργώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που επεξεργάστηκε περίπου 10.400 είδη πτηνών και 4.400 είδη θηλαστικών για να καταλάβει το πιθανότερο είδος να φιλοξενήσει ιούς.

Με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναγνωρίστηκαν 138 προηγουμένως μη αναγνωρισμένοι ιοι δάγκειου από 173 είδη ξενιστών!

“Αύριο, αν υπάρχει ένα ξέσπασμα οπουδήποτε στον κόσμο, γνωρίζουμε τώρα ποια είδη άγριας πανίδας είναι πιθανότατα να είναι μολυσμένα εκτός από τον άνθρωπο“, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Pranav Pandi, μελετητής της Σχολής Κτηνιατρικής της UC Davis.

Α) Ιός κίτρινου πυρετού και ιός Zika. Β) τον ιό του δυτικού Νείλου, τον ιό της εγκεφαλίτιδας St. Louis (ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα) και τον ιό Usutu (από Αφρική). Γ) Ο ιός της εγκεφαλίτιδας. D) ιό Rio Bravo, ιός Entebbe bat και ιός Dakar bat. Ε) ιός δαγκείου. F) ιός ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, το BirdLife International και το NatureServe.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημιούργησαν οι ερευνητές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα «έκρηξης» του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας σε πολλές χώρες της -Δυτικής κυρίως- Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόκειται για μια λοίμωξη που μεταδίδεται με το δήγμα κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές (ακόμη και πρόβλημα στην κίνηση), καθώς και σπασμούς.

Το ποσοστό της θνησιμότητας, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, κυμαίνεται ανάμεσα στο 20% και το 30%.

Πηγή: healtheuropa, ucdavis, china

Διαφήμιση