Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αστελέχωτοι οι φορείς διαχείρισης Natura – υπάρχουν στα… χαρτιά

Αστελέχωτοι οι φορείς διαχείρισης Natura – υπάρχουν στα… χαρτιά

0
φορείς διαχείρισης Natura
Διαφήμιση

Στην Ελλάδα του 2019 οι φορείς διαχείρισης Natura βρίσκονται στελεχωμένοι και σε πλήρης λειτουργία μόνο στα… χαρτιά, καθώς μόλις πρόσφατα η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης γίνεται η πρώτη στη χώρα μας της οποίας ο φορέας διαχείρισης αποκτά διοικητικό συμβούλιο!

Το θέμα φέρνει στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» και περιγράφει τόσο την κατάσταση που επικρατεί με τους φορείς διαχείρισης, όσο και με τις εξελίξεις ως προς την προστασία των περιοχών Natura.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ορισμός της ηγεσίας του φορέα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έρχεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας αποδεικνύοντας ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών δεν θα είναι τελικά μια τόσο απλή υπόθεση.

Θα πρέπει να ακολουθήσει το οργανόγραμμα του κάθε φορέα που θα καθορίσει τις ανάγκες σε προσωπικό, ώστε κάποια στιγμή να δρομολογηθεί και η στελέχωση των φορέων, που μέχρι τότε υποχρεωτικά θα υπολειτουργούν.

Η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει χωρικά επτά περιοχές Natura: το Δέλτα του Έβρου, μια δασική ζώνη στα νότια του νομού, το σπήλαιο της Μαρώνειας, τη Σαμοθράκη και μια θαλάσσια ζώνη από τα σύνορα μέχρι το Δέλτα του Νέστου.

Είναι η μία από τις 36 «ομάδες» περιοχών που προέκυψαν από τον περασμένο Φεβρουάριο από τον νόμο 4519/2018, με τον οποίο έγινε πλήρης αναδιοργάνωση του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών (υπό την πίεση της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο).

Το θετικό ήταν ότι με το νέο σύστημα καλύφθηκε για πρώτη φορά το σύνολο των περιοχών Natura της χώρας, (μέχρι τότε οι φορείς διαχείρισης κάλυπταν περίπου το ένα τέταρτο των προστατευόμενων περιοχών).

Δυστυχώς, σχεδόν ένα έτος μετά, η αναδιοργάνωση του συστήματος παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Ο ορισμός των διοικητικών συμβουλίων (που θα έπρεπε σύμφωνα με τον ν. 4519 να έχει γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018) είναι το πρώτο από σειρά βημάτων για την οργάνωση των φορέων διαχείρισης, ώστε να επιτελούν ουσιαστικό επιστημονικό έργο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου του νέου φορέα Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης Ανδρέα Αθανασιάδη, «τώρα πρέπει να γίνει η θεσμοθέτηση του οργανογράμματος από το ΥΠΕΝ, από το οποίο θα καθοριστεί η υπηρεσιακή δομή του κάθε φορέα, τα παραρτήματά του κ.λπ. και φυσικά οι ανάγκες του σε προσωπικό. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνουν προσλήψεις στους φορείς διαχείρισης, ώστε να καλύπτεται επαρκώς το σύνολο των δράσεών του: από την επιστημονική παρακολούθηση ειδών και οικοτόπων και την εποπτεία και φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής, έως την ενημέρωση των επισκεπτών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Οι παλαιοί 28 φορείς πάντως κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα αιτήσεις χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το σύνολο της «νέας» επικράτειάς τους. Επίσης, οι 36 φορείς ενισχύθηκαν με 3-5 άτομα που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ.

«Αν βοηθήσει η Πολιτεία στη στελέχωση και τη χρηματοδότηση των φορέων, με δεδομένο τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την εκπαίδευση του νέου προσωπικού –και εφόσον διατηρηθεί και το σημερινό προσωπικό– εκτιμώ ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να φθάσει το επίπεδο λειτουργίας των φορέων των προστατευόμενων περιοχών εκεί που πρέπει», εκτιμά ο κ. Αθανασιάδης.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here