Αρχική Ειδήσεις Η εμπορία ανθρώπων παραμένει ατιμώρητη

Η εμπορία ανθρώπων παραμένει ατιμώρητη

0
chains 19176 960 720
Διαφήμιση

Σε πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (Office des Nations Unies contre la drogue et la crime, ONUDC) παρουσιάστηκαν τα τραγικά χαμηλά ποσοστά τιμωρίας που επιβάλλονται σε περιπτώσεις ανθρώπινης εμπορίας παγκοσμίως.

Από την σεξουαλική εκμετάλλευση, το λαθρεμπόριο οργάνων έως την καταναγκαστική εργασία, παρά την ανοδική τάση των καταδικαστικών αποφάσεων  στην Αφρική και την Μέση Ανατολή, ο συνολικός αριθμός των αποφάσεων σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να παραμένει αισθητά χαμηλός.

Με την καταγραφή δεδομένων έως το 2016, το ONUDC με έδρα την Βιέννη, παρουσίασε στην μελέτη του ότι η συγκεκριμένη χρονιά αποτέλεσε την πρώτη τα τελευταία τριάντα χρόνια που υπήρξαν τόσες χώρες σε κατάσταση πολέμου. Το ξέσπασμα ένοπλων συρράξεων «μεγεθύνει τον κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων», διότι πολύ συχνά στους πολέμους οι κρατικοί θεσμοί καταρρέουν, είναι συχνές οι εξαναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικογενειακές δομές διαλύονται κι επικρατεί απόλυτη οικονομική επισφάλεια.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί την κυρίαρχη αιτία της εμπορίας ανθρώπων καθώς με βάση τα στοιχεία το 59% των θυμάτων το 2016 προοριζόταν γι’ αυτό. Σύμφωνα με το ONUDC, το 70% των θυμάτων σε διεθνές επίπεδο είναι γυναίκες και το 23% του συνόλου των θυμάτων είναι ανήλικες.

Η καταναγκαστική εργασία είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή της εμπορίας. Το ένα τρίτο των θυμάτων προοριζόταν για καταναγκαστική εργασία, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν. Κυριαρχεί ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Εκατό κρούσματα που συνδέονται με το παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων σημειώθηκαν την περίοδο 2014-2017. Οι καταυλισμοί προσφύγων αποτελούν προνομιακά πεδία δράσης για τους διακινητές, που προσελκύουν θύματα δίνοντάς τους «ψευδείς υποσχέσεις για χρήματα ή/και μεταφορά σε ασφαλέστερους τόπους», εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αποδείξεις συνέργειας ανάμεσα σε διακινητές και «επαγγελματίες της υγείας», οι οποίοι επιδίδονται σε «ανήθικες και δόλιες πρακτικές».

Η εμπορία με σκοπό τους εξαναγκαστικούς γάμους είναι άλλη μια μορφή, με θύματα γυναίκες ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το ONUDC δεν δίνει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν ανερχόταν σε 25.000 το 2016, σημειώθηκε δηλαδή μια αύξηση 10.000 ανθρώπων και πλέον από το 2011, με τις πιο θεαματικές αυξήσεις να αφορούν την αμερικανική ήπειρο και την Ασία.

Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στην αποτελεσματικότερη αναγνώριση των θυμάτων μάλλον παρά στην αύξηση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων.

«Οι διακινητές πρακτικά σπανίως κινδυνεύουν να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογραμμίζεται στο κείμενο. Το Γραφείο απευθύνει έκκληση να υπάρξει ενίσχυση της διεθνούς εργασίας ώστε να εξαρθρώνονται αυτά τα εγκληματικά δίκτυα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ONUDC

Διαφήμιση