Αρχική Επιχειρείν Δέκατη όγδοη η Ελλάδα στην Ε.Ε. σε δαπάνες Ε&Α

Δέκατη όγδοη η Ελλάδα στην Ε.Ε. σε δαπάνες Ε&Α

0
euro 1557431 960 720
Διαφήμιση

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2017 οι δαπάνες  έρευνας και ανάπτυξης ανήλθαν σε 318,1 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Ελλάδα το ποσό που απορροφήθηκε για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης ήταν περίπου τα 2,03 δις ευρώ. Η Γερμανία αποτέλεσε τη χώρα που απέδωσε τα υψηλότερα χρηματικά ποσά στην Ε.Ε. για Ε&Α με δαπάνες ύψους 99,1 δις ευρώ.

Σε ποσοστό ΑΕΠ, οι δαπάνες υπολογίζονται στο 2,07% για την Ε.Ε. και 1,03% για την Ελλάδα. Μολονότι, η χώρα μας βρίσκεται σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ένωσης, η διαφορά φαίνεται να μειώνεται σταδιακά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το 2016 οι δαπάνες για Ε&Α ανέρχονταν στο 0.99% του ΑΕΠ έναντι του 2,04% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κορέα έχει το προβάδισμα με ποσοστό δαπανών σε ΑΕΠ 4,22% ακολουθούν η Ιαπωνία με 3,28%, η ΗΠΑ με 2,76% και η Κίνα με δαπάνες ύψους 203,2 δις ευρώ, η οποία κυμαίνεται στα ίδια με την Ε.Ε. (2,06%)

Με την συνεισφορά των επιχειρήσεων, η χώρα μας σημείωσε σπουδαία άνοδο στις οικονομικές παροχές σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης μέσα στο 2017. Με 49% της ετήσιας δαπάνης σε Ε&Α των επιχειρήσεων, τα ποσοστά είναι υπερδιπλάσια από το αντίστοιχο του 2007 που άγγιζε το 22%.

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, η συνεισφορά του κρατικού τομέα διατηρείται περίπου σταθερή σε απόλυτα μεγέθη , αλλά ποσοστιαία εμφανίζει διαρκής συρρίκνωση. Παραμένει ωστόσο ακόμη υψηλή (50%) σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕE (28%). Επίσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία οι δαπάνες Ε&Α στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκαν, παρόλο που σε απόλυτα μεγέθη η αύξηση ήταν χαμηλότερη. Η μείωση ωστόσο του ΑΕΠ κατά 25% συνετέλεσε και αυτή στη θεαματική άνοδο του δείκτη Ε&Α στη χώρα μας. Πάντως, τόσο Ελλάδα όσο και Ε.Ε. υστερούν στον στόχο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κύρια επιδίωξη της Κομισιόν είναι ο δείκτης Ε&Α να ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Μόνον η Σουηδία (3,33%), η Αυστρία (3,16%), η Δανία (3,06%) και η Γερμανία (3,02%) κατάφεραν να ξεπεράσουν το 2017 τον διαχρονικό στόχο της Κομισιόν. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες της Ρουμανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Λιθουανίας και της Σλοβακίας με δείκτη δαπανών Ε&Α χαμηλότερο του 1%. Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει δείκτη οριακά ανώτερο από την ποσοστιαία μονάδα, κατάφερε να ανέλθει στην 18η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Διαφήμιση