Αρχική Καταστροφές Οι ωκεανοί θερμαίνονται ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν

Οι ωκεανοί θερμαίνονται ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν

0
underwater 3237936 960 720
Διαφήμιση

Περισσότερο ανησυχητική είναι η υπερθέρμανση των ωκεανών απ’ όσο είχαν αρχικά υπολογίσει οι επιστήμονες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσα από μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» οι ωκεανοί θερμαίνονται 40% ταχύτερα απ’ ό, τι είχε προβλέψει η επιτροπή του ΟΗΕ.

Περίπου το 93% των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπεται μένουν παγιδευμένα στους ωκεανούς. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και προτροπές των ειδικών ότι η εκπομπές αυτές, προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο πλανήτη, οι εκπομπές του άνθρακά εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδική πορεία.

Η θερμική διαστολή των ραγδαία θερμότερων ωκεάνιων υδάτων μπορεί να έχει ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά 30 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα. Σε συνδυασμό με τον λιώσιμο των πάγων, η συγκεκριμένη άνοδος μπορεί να αποβεί μοιραία σε βάθος χρόνου για τον πλανήτη και την ύπαρξή μας.

Η μελέτη προβλέπει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αισθητή μείωση των εκπομπών των αέριων του θερμοκηπίου, κατά τα επόμενα χρόνια τα νερά των ωκεανών σε βάθος έως δύο χιλιομέτρων θα αυξήσουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, γεγονός που συνεπάγεται την σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Ζέκε Χαουζφάδερ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια «Μολονότι το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος στην ξηρά, για τους ωκεανούς το περασμένο έτος σίγουρα αποτελεί το πιο ζεστό έτος στην ιστορία, όπως άλλωστε ειπώθηκε και για το 2017 και για το 2018»

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τον καθοριστικό ρόλο των ωκεανών στην κλιματική αλλαγή σχετικά πολύ πρόσφατα, καθώς παλαιότερα δεν διέθεταν τα ανάλογα τεχνολογικά μέσα και γνώσεις. Η θερμοκρασία, το pH και άλλοι σημαντικοί παράγοντες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών ενός στόλου, που ονομάζεται Argo και διαθέτει σχεδόν 4.000 θαλάσσια ρομπότ, τα οποία την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιούν παρέχουν πληροφορίες από τα βάθη των ωκεανών καθώς μπορούν να φτάσουν σε βάθος 2.000 μέτρων.

Διαφήμιση