Αρχική Ειδήσεις Επιστροφή μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους

Επιστροφή μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους

0
immigrants1 thumb large thumb large
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 12.700 μετανάστες που βρίσκονταν στην Ελλάδα επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους μέσα στο 2018, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Die Zeit. Σύμφωνα με αναφορές των Αρχών, μόνο μέσα στο Δεκέμβριο, οι μετανάστες που έφυγαν ήταν σχεδόν 800. Οι περισσότερες μετακινήσεις έγιναν προς την Αλβανία, το Ιράκ, το Ιράν και την Γεωργία.

Ο οργανισμός βοήθειας μεταναστών Oxfam άσκησε επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, σκληρή κριτική στην χώρα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των εγκύων γυναικών, των ασυνόδευτων ανηλίκων και των επιζώντων από βασανιστήρια που κατάφεραν να φτάσουν στα κέντρα υποδοχής της Ελλάδας. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς καμία οικογένεια μαζί τους. Σημειώνεται έλλειψη ιατρικού προσωπικού και ζεστού νερού, ενώ με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα τα στρατόπεδα μετατρέπονται σε βάλτους.

Η έκθεση της Oxfam, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται στήριξη από όλα τα κράτη της ΕΕ προκειμένου να φέρει εις πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσκολίας των συνθηκών είναι το κέντρο υποδοχής στο νησί της Λέσβου που φιλοξένησε δύο φορές περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους είχε αρχικά προγραμματιστεί. Παρά ταύτα, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να μην βρίσκει “κοινό τόπο” σχετικά με την κατάλληλη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και μήνες να βελτιώσει την κατάσταση στα στρατόπεδα. Έφερε χιλιάδες μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης, περίπου 14.800 άνθρωποι ζούσαν μέσα και γύρω από τα λεγόμενα κέντρα εγγραφής στα νησιά στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ τον Οκτώβριο, ο αριθμός αυτών έφτασε τις 20.000.

ΠΗΓΗ: Die Zeit

Διαφήμιση