Αρχική Επιστήμη Ο “κακός ύπνος” είναι σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ

Ο “κακός ύπνος” είναι σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ

0
man 909049 960 720
Διαφήμιση

Οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται άμεσα με πρώιμες ενδείξεις της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως παρουσίασε μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ύστερα από την καταγραφή και την ανάλυση στοιχείων 119 ανθρώπων άνω των 60 ετών, εκ των οποίων οι 80 ήταν  γνωστικά υγιείς και οι υπόλοιποι εμφάνισαν κάποια ήπιας μορφής γνωστικά προβλήματα, διαγνώστηκε ότι ο κακός ύπνος, ο λιγότερος βαθύς ύπνος, συμβάλλει στην εμφάνιση αυξημένων ποσοστών τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς που τείνουν να ξυπνούν κουρασμένοι, χωρίς να έχουν ξεκουραστεί στην διάρκεια της νύχτας ενώ παράλληλα επιλέγουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες το μεσημέρι, δείχνουν συμπτώματα που ταιριάζουν σε αυτά του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια νευρολογίας Μπρένταν Λούσι του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στήριξε τα νέα ευρήματα στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν στον εγκέφαλό τους λιγότερα βραδέα κύματα, τα οποία παρουσιάζονται στο πιο βαθύ στάδιο του ύπνου και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της μνήμης, συσσωρεύουν την τοξική πρωτεΐνη Τ και την επίσης τοξική πρωτεΐνη Β αμυλοειδές. Η συγκεκριμένες πρωτεΐνες σε υψηλά ποσοστά στον εγκέφαλο έχουν ταυτιστεί με εγκεφαλικές βλάβες αλλά και την εμφάνιση προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational  Medicine» έφερε στο φως στοιχεία που σχετίζουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου με πρώιμες ενδείξεις της εκφυλιστικής νόσου. Επομένως, η παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ.

Οι εγκεφαλικές αλλαγές που οδηγούν στο Αλτσχάιμερ, αρχίζουν χωρίς ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα. Έως και δύο δεκαετίες πριν την εκδήλωση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της απώλειας μνήμης και της νοητικής σύγχυσης, η πρωτεΐνη Β αμυλοειδές αρχίζει να δημιουργεί πλάκες στον εγκέφαλο, ενώ οι αντίστοιχοι σωροί της πρωτεΐνης Τ εμφανίζονται αργότερα, ακολουθούμενοι από την ατροφία βασικών εγκεφαλικών περιοχών. Μόνο τότε οι ασθενείς εμφανίζουν πλέον ορατά σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Η μεγάλη ιατρική πρόκληση είναι ο εντοπισμός εκείνων των ανθρώπων που βρίσκονται σε αργή πορεία νευροεκφύλισης, αλλά ακόμη οι εγκεφαλικές αλλαγές δεν έχουν επηρεάσει αισθητά την μνήμη και τη σκέψη τους.

Διαφήμιση