Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε ο πιο φωτεινός γαλαξιακός πυρήνας

Ανακαλύφθηκε ο πιο φωτεινός γαλαξιακός πυρήνας

0
galaxy 11098 960 720
Διαφήμιση

Το φωτεινότερο αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο σύμπαν ανακάλυψαν αστρονόμοι, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σιαοχούι Φαν του Πανεπιστημίου της Αριζόνας. Το αντικείμενο είναι ένα κβάζαρ μικρότερο του ενός δισεκατομμυρίου ετών. Πρόκειται για το πρώτο μακρινό κβάζαρ που εντοπίζεται από επιστήμονες, ύστερα από 20 χρόνια αναζητήσεων και μελετών.

Οι γαλαξιακοί πυρήνες που είναι γνωστοί ως κβάζαρ είναι φωτεινά ουράνια αντικείμενα που τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Το κβάζαρ, αποτελεί το κέντρο ενός νεαρού γαλαξία, στο κέντρο του οποίου μία τεράστια μαύρη τρύπα «καταβροχθίζει» ό, τι βρίσκεται κοντά της. Το κβάζαρ (J043947.08+163415.7) απέχει πάρα πολύ στον χώρο και στον χρόνο, περίπου 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ η λάμψη του ισοδυναμεί με 600 τρισεκατομμύρια ήλιους.

Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν μόνο το κβάζαρ, επειδή ένας γαλαξίας βρέθηκε ανάμεσα σε αυτό και τον πλανήτη μας, πράγμα που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας έδρασε σαν μεγεθυντικός φακός και βοήθησε τα διαστημικά τηλεσκόπια μας, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός» και θα μπορούσε να μεγεθύνει σημαντικά το φως του νέου αστερισμού . Η ομάδα παρακολουθούσε το νέο κβάζαρ χρησιμοποιώντας εξοπλισμό όπως το Observatory Keck, το James Clerk Maxwell Telescope και το Hubble και άλλα τηλεσκόπια που βρίσκονται στην Χαβάη.

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε από τους επιστήμονες στο περιοδικό “The Astrophysical Journal Letters“, ενώ η επιστημονική ομάδα προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας του Σιάτλ. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι επίσης σημαντική επειδή δημιουργεί νέες προοπτικές σχετικά με το πόσο οι τεράστιες μαύρες τρύπες έχουν επηρεάσει τον σχηματισμό των αστεριών κατά την διάρκεια του πρώιμου σύμπαντος.

Διαφήμιση