Αρχική Ενέργεια Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει το ecozen: Οι γεωτρήσεις στην Κύπρο θα προχωρήσουν

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει το ecozen: Οι γεωτρήσεις στην Κύπρο θα προχωρήσουν

0
Υδρογονάνθρακας
Διαφήμιση

Μήνυμα στην Aγκυρα να μη δημιουργήσει εμπόδια στις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, στον απόηχο του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών  που έγινε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον  μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων.

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως το ρεπορτάζ του ecozen των προηγούμενων ημερών, ότι Ελλάδα και Κύπρος, και ο ενεργειακός τους πλούτος – σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, αλλά και οι ΑΠΕ – βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση Αθήνας και Λευκωσίας στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι, και όχι μόνο… 

Τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ

Ο Γ. Μίτσελ αναφέρθηκε διεξοδικά στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ, λέγοντας:

“Είναι τρεις πολύ ιδιαίτερες χώρες για τις ΗΠΑ, διότι είναι σταθεροί, δημοκρατικοί, δυτικοί σύμμαχοι σε μια περιοχή όπου δεν βρίσκεις μεγάλο αριθμό σταθερών, δημοκρατικών εταίρων. Είναι φυσικό βήμα για τις ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με αυτές τις τρεις χώρες, καθώς υπάρχει ήδη ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Είναι μέρος της στρατηγικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο να ενισχύσουμε τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και ο πιο φυσικός τρόπος είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας σε αυτό το σχήμα και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο. Μπορούμε να εξερευνήσουμε πολλά με αυτές τις τρεις χώρες. Η συνεργασία μας δεν αποκλείει κανέναν, δεν στοχεύει σε κανέναν”.

Διευκρίνισε ότι “είναι ένας φυσικός τρόπος να αυξήσουμε τη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα. Οπως γνωρίζετε, η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και θέλουμε να παίξει ρόλο στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας”.

“Η Κύπρος έχει το δικαίωμα”

Ερωτηθείς, ειδικά, για το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Exxon/Mobil κάνουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αυτές οι γεωτρήσεις είναι παράνομες απάντησε:

“Το παρακολουθούμε και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Η γραμμή μας ήταν πάντα σταθερή. Η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα. Και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα, έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα το κάνει με τρόπο που να είναι δίκαιος, με τη συμμετοχή όλων.

“Η Τουρκία είναι μειοψηψία”

Αλλά τελικά, αυτή είναι μια απόφαση για την Κύπρο, τους ηγέτες της, τον λαό της. Ξέρετε, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια συζήτηση που πρέπει να γίνει. Γνωρίζουμε την οπτική γωνία της Τουρκίας, και η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Πώς θα το χειριστούν αυτό οι Κύπριοι; Ελπίζω να τους συμπεριλάβουν όλους. Δεν θέλουμε να δούμε την εκμετάλλευση αυτών των πόρων να γίνει εμπόδιο στην πολιτική διαδικασία στο νησί”.

Πρόσθεσε: “Ο κατάλληλος τρόπος για τη στάση των ΗΠΑ σε αυτό είναι να στείλει ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους, περιλαμβανομένων ειδικά και των Τούρκων. Επίσης δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία.

(…) Πρέπει να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι, διότι οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις δεν ήταν εξίσου επιθετικές με δραστηριότητες που είδαμε στις αρχές του χρόνου”.

Ευρύτεροι ανταγωνισμοί

Κατέληξε: “Υπάρχει ακόμα ένας λόγος που όλα αυτά είναι σημαντικά, και δεν συνδέεται με την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και άλλα μέρη στον κόσμο όπου κυρίαρχες χώρες θέλουν να εκμεταλλευθούν τους πόρους τους. Ισως γνωρίζετε ορισμένες κινήσεις που έχει κάνει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έναντι της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στα ανοιχτά των Φιλιππίνων και σε άλλα μέρη. Είναι για εμάς σημαντικό αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά είναι επίσης καθοριστικά σημαντικό ώστε να επιδειχθεί με κατάλληλο τρόπο προς όλους στον κόσμο, όσους γνωρίζουν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν σημασία, ότι το διεθνές δίκαιο έχει σημασία και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους”, συμπλήρωσε κάνοντας σαφές πως ό,τι συμβαίνει ή θα συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο λειτουργεί ως μοντέλο επίλυσης αντιθέσεων και σε άλλες ζώνες του πλανήτη.

Διαφήμιση