Αρχική Διάστημα Το Τηλεσκόπιο της NASA ανακάλυψε ένα τεράστιο πλανήτη

Το Τηλεσκόπιο της NASA ανακάλυψε ένα τεράστιο πλανήτη

0
planet 581239 960 720
Διαφήμιση

Στην προσπάθειά τους, να ανακαλύψουν περισσότερα για τους απομακρυσμένους πλανήτες πέρα από τον δικό μας ηλιακό σύστημα, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι ένας μεσαίου μεγέθους πλανήτης περίπου στο μέγεθος τους Ποσειδώνα , εξαφανίζεται με ρυθμό 100 φορές ταχύτερους από έναν πλανήτη παρόμοιας έκτασης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν, στο περιοδικό Astronomy& Astrophysics αλλάζουν τα δεδομένα στις γνώσεις των αστρονόμων για το πώς εξελίσσονται οι πλανήτες.

Ο πλανήτης GJ 3470b χάνει περισσότερη από την μάζα του από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Μόλις λίγα δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα θα χαθεί σύμφωνα με τον David Sing, διακεκριμένο καθηγητή του Bloomberg στο John Hopkins και συγγραφέα της μελέτης.

Η μελέτη είναι  μέρος του προγράμματος Panchromatic Comparative Exoplanet Treasury (PanCET), υπό την ηγεσία του Sing, το οποίο στοχεύει στην μέτρηση της ατμόσφαιρας των 20 πλανητών της εξωτερικής περιοχής του συστήματος στο υπεριώδες, οπτικό και υπέρυθρο φως, καθώς περιστρέφονται γύρω  από τα αστέρια τους. Το PanCET  συνιστά το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρατήρησης για εξωπλανήτες που θα διεξαχθεί με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Στην συγκεκριμένη μελέτη, το Hubble διαπίστωσε ότι o εξωπλανήτης GJ έχει χάσει σημαντικά περισσότερο βάρος και έχει αισθητά μικρότερη εξώσφαιρα από τον πρώτο Ποσειδώνα, λόγω της χαμηλότερης πυκνότητας και παραλαβή ισχυρότερης έκρηξης ακτινοβολίας από το άστρο του.

Η ομάδα του Sing εκτιμά ότι ο GJ 3470b μπορεί να έχει ήδη χάσει έως και το 35% της συνολικής μάζας του και σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια όλο το αέριο του μπορεί να χαθεί αφήνοντας πίσω μόνο έναν βραχώδη πυρήνα. Οι ερευνητές ευελπιστούν να μελετήσουν περισσότερους εξωπλανήτες αναζητώντας Ήλιο σε υπέρυθρο φως , κάτι που θα επιτρέψει μια μεγαλύτερη κλίμακα αναζήτησης από την αναζήτηση υδρογόνου σε υπεριώδες φως.

Σήμερα, οι πλανήτες, οι οποίοι κατασκευάζονται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, μπορούν να μελετηθούν μόνο μέσω της ανίχνευσης υδρογόνου σε υπεριώδες. Χρησιμοποιώντας το Hubble, η επερχόμενη NASA James Webb Space Telescope και η ανάδειξη ενός νέου εργαλείου που ονομάζεται Carmenes που βρέθηκε πρόσφατα και θα παρακολουθεί με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την τροχιά των ατόμων του Ήλιου, θα συμβάλλουν ώστε οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να διευρύνουν τις προοπτικές  έρευνας στους μακρινούς πλανήτες.

ΠΗΓΗ: Astronomy& Astrophysics, phys.org

Διαφήμιση