Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Τα θαλάσσια πτηνά βοηθούν στην μελέτη των παλιρροιακών ρευμάτων

Τα θαλάσσια πτηνά βοηθούν στην μελέτη των παλιρροιακών ρευμάτων

0
tide
Διαφήμιση

Η Βασιλική Εταιρεία Προστασίας των Πουλιών της Βρετανίας, (RSPB), χρησιμοποιεί θαλάσσια πτηνά προκειμένου να μπορέσει να μελετήσει την παλίρροια, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη βιομηχανία θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η RSPB, που έχει τοποθετήσει ετικέτες επισήμανσης, (GPStags, τις οποίες φορούν τα πτηνά, προκειμένου να παρακολουθούνται από τους επιστήμονες, ιδιαίτερα τα είδη υπό προστασία), παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα razorbills, (θαλάσσια πτηνά), πέρασαν πολύ από το χρόνο τους σε αδράνεια στην επιφάνεια της θάλασσας.

Είδαμε αυτό ως μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε ξανά τα δεδομένα και να δοκιμάσουμε αν τα πουλιά μπορεί να παρασύρονται με το παλιρροϊκό ρεύμα“, λέει ο Matt Cooper, πτυχιούχος της Oceanography από το Πανεπιστήμιο του Bangor στην Ουαλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που οδήγησε ο Cooper, τα θαλάσσια πτηνά μπορούν να δείξουν τη δυνατότητα χρήσης για τη μέτρηση των ωκεανικών ρευμάτων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό European Science Geosciences Union Ocean Science.

Η παραγωγή παλιρροιακής ενέργειας απαιτεί λεπτομερή γνώση των τρεχουσών ταχυτήτων. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί παραδοσιακά μετρούν τις παλίρροιες χρησιμοποιώντας ραντάρ ή αναπτύσσοντας άγκυρες και σημαντήρες με επιστημονικά μέσα. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι αναζήτησης είναι προκλητικές και δαπανηρές. Εάν τα θαλάσσια πτηνά που φέρουν ετικέτα με σήμανση θα μπορούσαν να παρέχουν παλιρροϊκά δεδομένα σε μια μεγάλη περιοχή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση τοποθεσιών που θα ήταν καλές πηγές παλιρροϊκής ενέργειας.

Οι προϊστάμενοι του Cooper στο Πανεπιστήμιο του Μπανγκόρ γνώριζαν το ενδιαφέρον του για την παλιρροϊκή ενέργεια και τη συλλογή δεδομένων, και έτσι πρότειναν να εξετάσει τα δεδομένα των θαλασσοπουλιών που συνέλεξε η RSPB για να διαπιστώσει εάν θα ήταν δυνατή η εξαγωγή των παλιρροϊκών πληροφοριών από αυτήν.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, από το 2011 έως το 2014, η aRSPBteam είχε τοποθετήσει GPStags στα razorbills στο νησί Puffin της Βόρειας Ουαλίας, για να μελετήσει τη συμπεριφορά διανομής, αναπαραγωγής και διατροφής. Αυτά τα ασπρόμαυρα θαλάσσια πτηνά, έρχονται μόνο στην ξηρά για να αναπαραχθούν.

Από όσο γνωρίζουμε, το παρόν έγγραφο είναι το πρώτο που περιγράφει τη χρήση των θαλάσσιων πτηνών με ετικέτα για τη μέτρηση των ρευμάτων οποιουδήποτε είδους“, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη Ocean Science.

Η χρήση θαλάσσιων πτηνών για τη μέτρηση παλιρροϊκών ρευμάτων έχει περιορισμούς. “Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα πουλιά συμπεριφέρονται φυσικά και δεν μπορούμε να καθορίσουμε πού πηγαίνουν“, λέει ο Cooper.

Ωστόσο, η μελέτη της Ocean Science δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα αυτή η οικονομική μέθοδος να παρέχει κρίσιμες παλιρροϊκές πληροφορίες σε μια ευρεία περιοχή. Μελετώντας κι άλλα θαλάσσια πτηνά με GPStags, θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για τους ωκεανούς μας, ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπου είναι δύσκολο να συλλέξουμε ωκεανογραφικά δεδομένα.

Η Cooper ελπίζει επίσης ότι η μέθοδος μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής παλιρροϊκής ανανεώσιμης ενέργειας, “η οποία υπήρξε εμπόδιο στην ανάπτυξη αυτής της πολύ αναγκαίας βιομηχανίας“.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση