Αρχική Ειδήσεις Τεχνητή νοημοσύνη για τη μελέτη των αρχαίων ανθρώπινων πληθυσμών της Παταγονίας

Τεχνητή νοημοσύνη για τη μελέτη των αρχαίων ανθρώπινων πληθυσμών της Παταγονίας

0
south of Patagonia
Διαφήμιση

Ερευνητές από την Αργεντινή και την Ισπανία, χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές αυτόματης μάθησης, (μέσω της τεχνητής νοημοσύνης), για να αναλύσουν τα πρότυπα κινητικότητας και την τεχνολογία των ομάδων κυνηγών-συλλεκτών που κατοικούσαν στην Παταγονία, από τη στιγμή που έφθασαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα δεδομένα από αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην άκρη νότια της Παταγονίας.

Η παρουσία ανθρώπων στην αμερικανική ήπειρο χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 14.500 χρόνια, σύμφωνα με τις ανασκαφές που έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Monte Verde, στην περιφέρεια Los Lagos της Χιλής. Αλλά οι πρώτοι άποικοι συνέχισαν να κινούνται προς τα νοτιότερα όρια της Αμερικής.

Τώρα, ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Αργεντινής (CONICET), και από δύο ισπανικά ιδρύματα (το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και το Πανεπιστήμιο του Μπούργκος) έχουν αναλύσει τις σχέσεις μεταξύ κινητικότητας και τεχνολογίας που αναπτύσσονται από τις κοινωνίες αυτές, στην Παταγονία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, βασίζεται σε μια εκτεταμένη βάση δεδομένων όλων των διαθέσιμων αρχαιολογικών στοιχείων ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή αυτή, από τη στιγμή που οι πρώτες ομάδες έφθασαν στο πρώιμο Holocene (12.000 χρόνια πριν) μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Ακολούθησε η εφαρμογή τεχνικών μηχανικής μάθησης, ένα στατιστικό σύστημα που επιτρέπει στον υπολογιστή να μαθαίνει από πολλά δεδομένα, (στην περίπτωση αυτή, μεγάλα δεδομένα από τα χαρακτηριστικά τεχνολογικά στοιχεία των χώρων), προκειμένου να πραγματοποιήσει ταξινομήσεις και προβλέψεις.

Μέσω αυτόματων αλγορίθμων ταξινόμησης προσδιορίσαμε δύο τεχνολογικά πακέτα ή “τοπία”: το ένα που χαρακτηρίζει ομάδες πεζών κυνηγών-συλλεκτών (με δικά τους εργαλεία πέτρας και οστών) και το άλλο χαρακτηρίζει εκείνους που είχαν ναυτική τεχνολογία, όπως τα κανό, τα αμαξίδια και τα κελύφη μαλακίων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χαντρών“, εξηγεί ο Ivan Briz i Godino, αρχαιολόγος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CONICET) της Αργεντινής και συν-συγγραφέας του έργου.

Σε μελλοντικές ανασκαφές, όταν εμφανίζονται σύνολα τεχνολογικών στοιχείων όπως αυτά που εντοπίσαμε, θα μπορούμε να συμπεράνουμε άμεσα το είδος της κινητικότητας της ομάδας ή τις συνδέσεις με άλλες κοινότητες“, προσθέτει ο Briz.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέστησαν δυνατή τη συλλογή χαρτών με τους οικισμούς των δύο κοινοτήτων και αυτό, με τη σειρά του, κατέστησε δυνατή την εύρεση μεγάλων περιοχών στις οποίες αλληλεπιδρούν και μοιράζονται τις τεχνολογικές τους γνώσεις.

Στην περίπτωση των ομάδων με ναυτική τεχνολογία, έχει επιβεβαιωθεί ότι έφθασαν γύρω από την αρχή του Μεσο-Holocene, (περίπου 6.000 χρόνια πριν), από τα κανάλια και τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, που κινούνται κατά μήκος της ακτής της σημερινής Χιλής .

Η παραδοσιακή αρχαιολογία προσδιορίζει τους τόπους, τις κοινωνίες και τις πιθανές επαφές τους με βάση συγκεκριμένα στοιχεία που επιλέγονται από ειδικούς (όπως σχέδια όπλων ή διακοσμητικά στοιχεία), αλλά εδώ δείχνουμε ότι είναι πιο ενδιαφέρον να αναλύουμε σύνολα τεχνολογικών στοιχείων στο σύνολό τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης που μας επιτρέπουν να δουλεύουμε με μεγάλους όγκους δεδομένων και χωρίς υποκειμενικές προκαταλήψεις“, καταλήγει ο Briz.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά 

Διαφήμιση