Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ολοκληρώθηκε η σύνδεση των αγωγών TAP και TANAP

Ολοκληρώθηκε η σύνδεση των αγωγών TAP και TANAP

0
TAP και TANAP
Διαφήμιση

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά προς την επέκταση της ενεργειακής κάλυψης της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε μέσα στο μήνα Νοέμβριο, με την τελική «χρυσή συγκόλληση» των δύο αγωγών, του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP).

Η σύνδεση αυτή αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μιας νέας ενεργειακής διαδρομής που θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο Νότιος Διάδρομος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Shah Deniz ΙΙ» της Κασπίας προς την Τουρκία και, στη συνέχεια, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Golden Weld

Η «χρυσή συγκόλληση» πραγματοποιήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την παρουσία εκπροσώπων των αγωγών TANAP και TAP.

Ο Γενικός Διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που κάναμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η σύνδεση του TAP με τον TANAP σηματοδοτεί ότι οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2020, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον TANAP, τις αρχές και κυβερνήσεις, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της σύνδεσης».

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να έχουν ξεκινήσει, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.com | https://twitter.com/tap_pipeline

 

 

Διαφήμιση