Αρχική Επιχειρείν Αμερικανός πρέσβης: Η Ελλάδα πεδίο σημαντικών ευκαιριών

Αμερικανός πρέσβης: Η Ελλάδα πεδίο σημαντικών ευκαιριών

0
AmCham EconomyConf 1024x684
Διαφήμιση

Τα σχέδια των ΗΠΑ που εστιάζουν σε κλάδους όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, σκιαγράφησε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας στο ετήσιο  συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο  «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ έστειλε, ευθύς εξαρχής, μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παράγει «θετικά αποτελέσματα», όσο «η χώρα προωθεί το συνεχιζόμενο και σημαντικό έργο της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της».

Πύλη για τα Βαλκάνια

Μίλησε, εξάλλου, για «επένδυση» των ΗΠΑ στην Ελλάδα βλέποντάς την ως «πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας», και με «μεγάλες δυνατότητες» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα δεν είναι απλά μια ενιαία αγορά 11 εκατομμυρίων, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει ως πύλη για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Αναγνώρισε εξάλλου ότι «Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει θετικά μέτρα για την απελευθέρωση αυτού του δυναμικού δημιουργεί σημαντικές νέες ευκαιρίες για τις διεθνείς επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε μια δυναμική και αναπτυσσόμενη αγορά».

«Επιδοκιμάζουμε την Ελλάδα καθώς αναλαμβάνει έναν αυξανόμενο ηγετικό ρόλο στην επίλυση μακροχρόνιων διπλωματικών ζητημάτων σε αυτήν την περιοχή και επιβεβαιώνει το κοινό μας όραμα να ενσωματώσουμε σταθερά τις χώρες της περιοχής σε ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς», πρόσθεσε.

Ενθουσιασμένος ο Αμερικανός από όσα δρομολογήθηκαν το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, και όσα ακολούθησαν, έβαλε και τα επόμενα βήματα, με την έναρξη του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των 2 κυβερνήσεων στις 13/12 στην Ουάσινγκτον. Δήλωσε, μάλιστα, «πολύ εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τις προετοιμασίες του Διαλόγου».

tap

Ενέργεια

Συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τέτοιου Διαλόγου θέλει επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε έξι τομείς. Αποφεύγοντας να θίξει τα ζητήματα συνεργασίας σε Αμυνα και Ασφάλεια, αναφέρθηκε κατ αρχάς στην «καινοτομία», αλλά εστίασε ιδιαίτερα στην ενέργεια:

Την επέκταση και ανακαίνιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Τα «ενθαρρυντικά σημάδια» από τα αρχικά τέστ αγοράς («market test») της πλατφόρμας FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Τη «συνεχή πρόοδο του αγωγού TAP». Και «τα θετικά σημάδια από τη Βουλγαρία», για τον διασυνδετήριο αγωγό με την Ελλάδα, IGB. «Ολα», είπε, «δείχνουν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ένας ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος για την περιοχή».

Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ βλέπουν «πολλές πρόσθεσε πιθανότητες για αμερικανικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ξεκινώντας με το πρόγραμμα ερευνών της ExxonMobil στα ανοικτά της Κρήτης μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ». Συμπλήρωσε ότι το αμερικανικό LNG μπορεί να είναι εμπορικά ανταγωνιστικό, και «επίσης αναμένουμε ότι οι αμερικανικές εταιρίες με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία τους θα παίξουν ρόλο – κλειδί στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Αλλο ένα πεδίο, οι ΑΠΕ, όπου διαβλέπουν δυνατότητες συνεργειών και  ανάπτυξης.

udrogonanthrakes

Μεταφορές και λοτσίστικς

Οπως έκανε σαφές ο πρέσβης, ο Στρατηγικός Διάλογος θα εστιάσει και στις μεταφορές και τα «λοτζίστικς».

Αναφέρθηκε στα ναυπηγεία της Σύρου που πήρε η αμερικανική Onex λέγοντας ότι από τον Απρίλη εξυπηρετήθηκαν και επισκευάστηκαν εκεί 38 πλοία, με ό,τι κέρδη συνεπάγεται αυτό για τον όμιλο και την τοπική κοινωνία. Ομιλος, που όπως θύμισε ο πρέσβης έχει εκφράσει επισήμως ενδιαφέρον για την εξαγορά και των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, «και ελπίζω ότι θα δούμε να προωθούνται και αυτές οι μεταβιβάσεις» πρόσθεσε.

Τουρισμός3

Τουρισμός

Εστίασε, εξάλλου, και στις παραπέρα δυνατότητες που ανοίγονται στον τουρισμό, βάζοντας ως στοίχημα την επέκταση της τουριστικής σεζόν και τη διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων, όπως και την αύξηση των απ’ ευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ.

Ως τομέα ευκαιριών «διάβασε» και τη γεωργία και τα τρόφιμα, με δεδομένη την υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, τις δυνατότητές τους να κατακτήσουν παραπέρα τις διεθνείς αγορές.

Υπάρχει κοινή βάση

Ενδιαφέρον είχε και το εξής απόσπασμα της ομιλίας του: «Περιστασιακά ακούω ανθρώπους να λένε ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουν μέχρι μετά τις εκλογές να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσουν να βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Διαφωνώ. Πιστεύω ότι η αναμονή θα ήταν ένα τεράστιο λάθος και θα μπορούσε να σταματήσει τη θετική ορμή (…) όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια. Δεδομένης της ομοφωνίας μεταξύ των ηγετικών πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενθαρρύνω τους ηγέτες να συνεχίσουν να προχωρούν».

Ζήτησε, άλλωστε, να λυθούν «τα εκκρεμή ζητήματα γύρω από το έργο του Ελληνικού», να τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το ναυπηγείο της Ελευσίνας, να ολοκληρωθεί η «ιδιωτικοποίηση βασικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων» όπως τα ΕΛΠΕ», να ξεκινήσει η κατασκευή του IGB.

«Επομένως», κατέληξε, «σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας για να συνεχίσουμε να τονίζουμε τις ευκαιρίες αλλά και να πιέσουμε για μεταρρυθμίσεις και πρόοδο», «ώστε να μπορέσετε να διαδραματίσετε τον ιστορικό σας ρόλο ως ανατολικό προπύργιο της Ευρώπης».

Διαφήμιση