Αρχική Ειδήσεις Τα κοράκια και οι μεγάλοι πίθηκοι λειτουργούν μέσω προηγούμενων εμπειριών

Τα κοράκια και οι μεγάλοι πίθηκοι λειτουργούν μέσω προηγούμενων εμπειριών

0
raven
Διαφήμιση

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δείχνει πως τα κοράκια και οι μεγάλοι πίθηκοι, λειτουργούν μέσω προηγούμενης εμπειρίας τους και όχι μέσω της νοητικής τους ικανότητας, όπως κάνουν οι άνθρωποι. Τα ζώα αυτά μπορούν να σχεδιάζουν και να έχουν αυτοέλεγχο καθαρά και μόνο μέσω εμπειρικής γνώσης, χωρίς καμία ανάγκη σκέψης, δηλαδή.

Οι ερευνητές στο παρελθόν πίστευαν ότι τα κοράκια μπορούν να σχεδιάσουν καλύτερα  από τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών. Η νέα μελέτη “Τι μπορεί να κάνει η συσχετιστική μάθηση για το σχεδιασμό;” απορρίπτει την ιδέα ότι τα κοράκια και οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν ανθρώπινες ικανότητες προγραμματισμού.

apes

“Ορισμένοι ερευνητές πρότειναν, ότι ο σχεδιασμός σε μεγάλους πιθήκους και στα κοράκια αναπτύσσεται μέσω της σκέψης, ότι προσομοιώνουν μελλοντικά σενάρια και παίρνουν αποφάσεις που βασίζονται σε τέτοιες ψυχικές προσομοιώσεις. Η μελέτη μου δείχνει ότι οι σχεδιαστικές συμπεριφορές και ο αυτοέλεγχος στα μη ανθρώπινα ζώα μπορούν να προκύψουν μέσω της συσχετιστικής μάθησης “, λέει ο Johan Lind, αναπληρωτής καθηγητής στην Ηθολογία, στο Κέντρο Πολιτιστικής Εξέλιξης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη χρησιμοποιεί υπολογιστικές προσομοιώσεις προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών μεγάλων πιθήκων και κορακιών. Στο Κέντρο για την Πολιτιστική Εξέλιξη, οι ερευνητές έχουν διαμορφώσει ένα νέο μαθηματικό μοντέλο μάθησης σε ζώα, παρόμοιο με μοντέλα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το νέο μαθησιακό μοντέλο υποβλήθηκε σε παρόμοια σενάρια όπως αυτά που βίωσαν οι πίθηκοι και τα κοράκια.

Οι προσομοιώσεις υπολογιστών έδειξαν ότι το μαθησιακό μοντέλο, το οποίο δεν μπορεί να σκεφτεί ή να προσομοιώσει μελλοντικά σενάρια, μπόρεσε να μάθει να σχεδιάζει, όπως  και τα ζώα στα πειράματα. Αυτό το μοντέλο είναι επίσης ικανό να μάθει τον αυτοέλεγχο.

“Γνωρίζουμε σήμερα ότι παρόμοια μαθησιακά μοντέλα στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μάθουν να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Αλλά αυτά τα είδη μαθησιακών μοντέλων συχνά αγνοούνται στη μελέτη της γνώσης των ζώων.

“Τα ζώα είναι πολύ αποτελεσματικά στη μάθηση από τις εμπειρίες τους, και αυτό τα βοηθά να επιβιώσουν σε μέρη που είναι συχνά εχθρικά και ανταγωνιστικά”, καταλήγει ο Lind.

Διαφήμιση