Αρχική Καταστροφές Η απώλεια χιονιού μειώνει την ικανότητα των δασών να αποθηκεύουν το διοξείδιο...

Η απώλεια χιονιού μειώνει την ικανότητα των δασών να αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα

0
forest
Διαφήμιση

Η απώλεια του χιονιού θα οδηγούσε ενδεχομένως σε μια απότομη μείωση της ικανότητας των δασών να αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που μεταβάλλει το κλίμα και τους ρύπους από τον αέρα και το νερό.

Οι ερευνητές που διενήργησαν πενταετή μελέτη που εξετάζει την κάλυψη χιονιού σε μια βόρεια δασική περιοχή, διαπίστωσαν ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση κατά 95% του βαθύ μονωτικού χιονιού στις δασικές περιοχές μέχρι το τέλος του 21ου αιώνας.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην Global Change Biology, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανάγκη κατανόησης του ευρύτερου αντίκτυπου της αλλαγής του κλίματος κατά τη διάρκεια των εποχών στα δασικά οικοσυστήματα, σύμφωνα με επιστήμονες που αξιοποίησαν έξι δεκαετίες δεδομένων που δείχνουν φθίνουσα χειμερινή χιονόπτωση στο δάσος του Hubbard Brook των ΗΠΑ.

forest 2

Το ερευνητικό δάσος των 7.800 στρεμμάτων στο Νιου Χάμσαϊρ είναι πυκνοκατοικημένο από σφένδαμο και κίτρινες σημύδες και έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 60 χρόνια για να μελετηθούν οι αλλαγές στα βόρεια δάση σκληρού ξύλου – ένα οικοσύστημα που καλύπτει πάνω από 54 εκατομμύρια στρέμματα και εκτείνεται από τη Μινεσότα στα νοτιοανατολικά Καναδάς.

Γνωρίζουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την ανάπτυξη του χιονιού αργότερα και την τήξη νωρίτερα“, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας του βιβλίου Andrew Reinmann, βοηθός καθηγητής και ερευνητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Advanced Science Research Centre (ASRC) CUNY, και με το Τμήμα Γεωγραφίας του Hunter College.

Η μελέτη μας προωθεί την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων αυτής της τάσης στα δάση – τα οποία είναι κρίσιμα για την περιβαλλοντική υγεία της Βόρειας Αμερικής και για αρκετές βιομηχανίες.

forest 3

Τα πειράματα που πραγματοποιήσαμε υποδεικνύουν ότι η μείωση του χιονιού προκαλεί σοβαρότερη κατάψυξη του εδάφους που καταστρέφει και σκοτώνει τις ρίζες των δέντρων, αυξάνει τις απώλειες θρεπτικών ουσιών από το δάσος και μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των δέντρων σφενδάμου“, επισημαίνει ο Reinmann

Το πεντάχρονο πείραμα των ερευνητών περιελάμβανε την απομάκρυνση του χιονιού από τα καθορισμένα οικόπεδα κατά τις πρώτες 4-6 εβδομάδες του χειμώνα κάθε χρόνο μεταξύ 2008 και 2012 και στη συνέχεια τη σύγκριση της προκύπτουσας κατάστασης του εδάφους και των δέντρων “καθαρά” οικόπεδα στο έδαφος και τα δέντρα σε γειτονικά οικόπεδα με φυσικό χιόνι.

Η ανάλυσή τους διαπίστωσε ότι το βάθος παγετού του εδάφους έφθασε τα 30 εκατοστά σε περιοχές όπου είχε αφαιρεθεί το κάλυμμα χιονιού σε σύγκριση με περίπου 5 εκατοστά σε οικόπεδα ελέγχου. Ο παγετός προκάλεσε ζημίες στις ρίζες των δέντρων, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσληψης θρεπτικών ουσιών από τα δέντρα, της βραχύτερης αύξησης των κλαδιών, της απώλειας αζώτου από τα εδάφη στις κοντινές πλωτές οδούς και της εδαφικής ποικιλότητας και της αφθονίας.

Διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη μειώθηκε κατά περισσότερο από 40% σε απόκριση της απομάκρυνσης του χιονιού και της αύξησης της κατάψυξης του εδάφους. Τα δέντρα επίσης δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν ακόμα και μετά την παύση του χιονιού.

forest 4

Αυτά τα πειράματα καταδεικνύουν τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι μεταβολές του χειμερινού κλίματος σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ανάπτυξη των δασών, η δέσμευση άνθρακα, τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και η ποιότητα του αέρα και των υδάτων“, δήλωσε ο Reinmann.

Είναι δεδομένο, ότι αυτές οι αλλαγές στο κλίμα θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τα δάση!

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση