Αρχική Καταστροφές Τα διατροφικά οφέλη των στρειδιών επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

Τα διατροφικά οφέλη των στρειδιών επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

0
Magallana gigas
Διαφήμιση

Οι θρεπτικές ιδιότητες των οστρακοειδών θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά λόγω της μελλοντικής όξυνσης και θέρμανσης των ωκεανών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Έρευνες έχουν δείξει, προηγουμένως, ότι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να απειλήσει τη μελλοντική παραγωγή, την ασφάλεια και την ποιότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την καταλληλότητα των θαλάσσιων ειδών.

Τώρα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Plymouth, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Marine Environmental Research, κατέδειξαν τη δυνατότητα αρνητικών θρεπτικών επιδράσεων στα οικονομικά και εμπορικά πολύτιμα είδη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο στρείδι του Ειρηνικού (Magallana gigas) και στο φυσικό στρείδι (Ostrea edulis), με αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα επίπεδα CO2 θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων.

Με τα θαλασσινά που αποτελούν την πηγή περισσότερων από 15% ζωικών πρωτεϊνών που καταναλώνονται παγκοσμίως, οι επιστήμονες λένε ότι η βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας μπορεί να θελήσει να σκεφτεί μια στροφή προς τα είδη που είναι πιο ανθεκτικά στην αλλαγή του κλίματος και λιγότερο επιρρεπή στην επιδείνωση της ποιότητας.

Magallana gigas 2

Η Dr Anaëlle Lemasson, πρώην διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο, οδήγησε την έρευνα και δείχνει ότι παρόλο που η φυσιολογία του στρείδιου του Ειρηνικού μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές, η γεύση του μπορεί να μην επηρεαστεί αρνητικά.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι “ο προσδιορισμός των αλλαγών στη διατροφική ποιότητα, καθώς και τα είδη που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της παραγωγής τροφίμων από τις κοινωνίες. Η προηγούμενη έρευνα μας είχε υποδείξει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες που αναμένεται να συμβούν το 2050 και το 2100. Το γεγονός ότι τα στρείδια του Ειρηνικού, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παραγωγής στρειδιών του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορούν να επηρεαστούν “.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες που συνδέονται με το ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας βιολογίας και οικολογίας του Πανεπιστημίου (MBERC) και την ομάδα έρευνας για την επισιτιστική, υγιεινή και διατροφή.

Τα στρείδια υποβλήθηκαν σε έξι διαφορετικά σύνολα ωκεανικών συνθηκών σε διάστημα 12 εβδομάδων, από τις τρέχουσες θερμοκρασίες και τα επίπεδα CO2 έως τις αυξημένες μετρήσεις που προβλεπόταν τόσο για το μέσο όσο και για το τέλος του αιώνα.

Ostrea edulis

Εκτός από τις μεταβολές των επιπέδων θρεπτικών ουσιών, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης σημαντικές αλλαγές στη βασική σύνθεση των ανόργανων αλάτων, προσθέτοντας ότι η αυξημένη συσσώρευση χαλκού στα στρείδια του Ειρηνικού ενδέχεται να αποτελεί μελλοντική ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της κατανάλωσης.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση