Αρχική Ενέργεια Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των επενδύσεων της έρευνας για...

Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των επενδύσεων της έρευνας για υδρογονάνθρακες

0
udrogonanthrakes
Διαφήμιση

Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των επενδύσεων που έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν, στη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες, οι εταιρείες στις οποίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι παραχωρήσεις των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννη Μπασιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι δεσμεύσεις αυτές περιγράφονται στις συμβάσεις για την 7ετή ή 8ετή ερευνητική περίοδο, συμβάσεις οι οποίες όπως τόνισε κυρώνονται από τη Βουλή. Για τον λόγο αυτό δεν απέκλεισε επιχειρηματικές συμφωνίες για είσοδο ή αποχώρηση εταιρειών από τις ερευνητικές κοινοπραξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ.Μπασιάς τόνισε, ότι οι εταιρείες που έχουν την τεχνική και οικονομική δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που απαντώνται στο Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ενώ η τεχνολογία που θα επιτρέψει γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα από τα 3.000 μέτρα αναμένεται να είναι διαθέσιμη περίπου την εποχή που θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση ή μη παραγωγικών γεωτρήσεων στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, η χώρα μας θα γίνει εργαστήριο για την νέα τεχνολογία.

Ο κ. Μπασιάς παρουσίασε την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή διακρίνοντας σε τρεις περιοχές: την ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ), όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια, την Μαύρη Θάλασσα (Ρουμανία) όπου επίσης υπάρχουν ανακαλύψεις και ερευνητικό ενδιαφέρον και την ζώνη δυτικά της Κέρκυρας έως νότια της Κρήτης όπου δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψεις αλλά θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια για έρευνες από μεγάλες εταιρείες.

Στο ίδιο συνέδριο η δικηγόρος, συνεργάτης της ΕΔΕΥ Μαρία Ματζάκου παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η ΕΔΕΥ στον συγκεκριμένο τομέα με την Ιταλία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ιρλανδία και την Μ. Βρετανία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων που υπεγράφησαν πρόσφατα για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο (Κοινοπραξία ΕΛΠΕ – REPSOL), Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ) καθώς και στο “μπλοκ 10” (ΕΛΠΕ). Με τις συμβάσεις αυτές κλείνει ο τρέχων κύκλος των παραχωρήσεων στη Δυτική Ελλάδα και θα ακολουθήσει παρουσίαση στους διεθνείς ενεργειακούς κύκλους των περιοχών που δεν συγκέντρωσαν ως τώρα επενδυτικό ενδιαφέρον με στόχο να εκδηλωθεί περαιτέρω ενδιαφέρον.

Διαφήμιση