Αρχική Διάστημα Το σύμπαν μέσα σε μία φούσκα

Το σύμπαν μέσα σε μία φούσκα

0
universe 2742113 960 720
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο για το σύμπαν, το οποίο μπορεί να λύσει το αίνιγμα της σκοτεινής ενέργειας. Το νέο τους άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Review Letters , προτείνει μια νέα δομική αντίληψη, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ενέργειας, για ένα σύμπαν που τοποθετείται σε μια αναπτυσσόμενη φούσκα σε μια πρόσθετη διάσταση.

Τα τελευταία 20 χρόνια επικρατελι η άποψη ότι το σύμπαν επεκτείνεται με ένα επιταχυνόμενο ρυθμό. Η εξήγηση είναι η σκοτεινή ενέργεια που τo διαπερνά, ωθώντας τo να επεκταθεί. Η κατανόηση της φύσης αυτής της σκοτεινής ενέργειας είναι ένα από τα βασικά αινίγματα της θεμελιώδους φυσικής.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η λύση βρίσκεται στη θεωρία χορδών. Σύμφωνα με τη θεωρία των χορδών, όλη η ύλη αποτελείται από μικροσκοπικές, δονητικές οντότητες. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν περισσότερες χωρικές διαστάσεις από τις τρεις που είναι ήδη μέρος της καθημερινής γνώσης. Για 15 χρόνια, υπήρξαν μοντέλα στη θεωρία των χορδών που δίνουν έμφαση στην ύπαρξη και την λειτουργία της σκοτεινής ενέργειας. Ωστόσο,οι θεωρίες αυτές έχουν δεχτεί έντονη κριτική, και αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι κανένα από τα μοντέλα που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτά..

Στο άρθρο τους, οι επιστήμονες προτείνουν ένα νέο μοντέλο για την σκοτεινή ενέργεια και το σύμπαν μας που αφορά στην ύπαρξη μιας αναπτυσσόμενης φούσκας σε μια πρόσθετη διάσταση. Όλο το σύμπαν είναι τοποθετημένο στην άκρη αυτής της διογκωμένης φυσαλίδας. Όλες οι υπάρχουσες ύλες στο σύμπαν αντιστοιχούν στα άκρα των χορδών που εκτείνονται στην πρόσθετη διάσταση. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η επέκταση φυσαλίδων αυτού του είδους είναι πιθανό να υφίσταται στο πλαίσιο της θεωρίας χορδών. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν περισσότερες φυσαλίδες, που αντιστοιχούν σε άλλα σύμπαντα.

Το μοντέλο των επιστημόνων της Ουψάλα παρέχει μια νέα, διαφορετική εικόνα της δημιουργίας και της μελλοντικής τύχης του σύμπαντος, ενώ μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για μεθόδους δοκιμής της θεωρίας χορδών .

Διαφήμιση