Αρχική Ενέργεια Επίσκεψη Μέρκελ: Ατζέντα και παρασκήνιο

Επίσκεψη Μέρκελ: Ατζέντα και παρασκήνιο

0
MERKEL
Διαφήμιση

Με γεμάτη ατζέντα  – εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στην Ενέργεια –  φτάνει τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα για συναντήσεις με την κυβέρνηση και άλλους παράγοντες, η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ως θέματα που θα συζητηθούν στις συνομιλίες  Τσίπρα – Μέρκελ, αναφέρονται το Σκοπιανό και γενικά η «σταθερότητα» στα Δυτικά Βαλκάνια και πως μπορεί να διασφαλιστεί με τη «συμβολή» και της ελληνικής κυβέρνησης, τα έργα στο Ενεργειακό τομέα, γενικότερα «επενδύσεις» που μπορεί να δρομολογηθούν στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ΕΕ, η διμερής «συνεργασία» στη «νέα, μεταμνημονιακή εποχή».

Ετσι κι αλλιώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι των 2 πλευρών έχουν ήδη συνέργειες που θέλουν να αναπτύξουν και παραπέρα σε όφελός τους. Ενδεικτικά και σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο που έχει επωμιστεί σημαντικό φορτίο της προεργασίας της επίσκεψης Μέρκελ, «Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Γερμανία το 1ο εξάμηνο 2018 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών), σημειώνοντας αύξηση 2,1%, ανήλθε σε 1,07 δισ ευρώ, έναντι 1,04 δισ Ευρώ το 1ο εξάμηνο 2017. Παραλλήλως, οι ελληνικές εισαγωγές από την Γερμανία, καταγράφοντας αύξηση 10,2%, διαμορφώθηκαν το 1ο εξάμηνο 2018 στο επίπεδο των 2,89 δισ Ευρώ, έναντι 2,62 δισ ευρώ το 1ο εξάμηνο 2017»

Ακόμα, «Ο όγκος του διμερούς εμπορίου σημειώνοντας αύξηση 7,9%, ανήλθε το 1ο εξάμηνο 2018 σε 3,96 δισ ευρώ έναντι 3,67 δισ ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο 2017». Σε μια τέτοια βάση, βέβαια, «το εμπορικό έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας διευρύνθηκε 15,5% και διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1,82 δισ ευρώ, έναντι 1,57 δισ το 1ο εξάμηνο 2017».

ενέργεια

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά ανιχνεύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να μετάσχει στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών πρότζεκτς όπως ο αγωγός East Med  ο κάθετος διασυνδετήριος IGB, ενώ προωθούνται πάντα σχέδια για την εκμετάλλευση του ηλιακού και αιολικού  φορτίου της χώρας, μέσα από ηλιακά και αιολικά πάρκα, με εξαγωγή της τέτοιας ενέργειας από ΑΠΕ προς Γερμανία. Κάτι που απαιτεί βέβαια τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θέμα που δουλεύει η γερμανική πλευρά μέσα κι από κεντρικές παρεμβάσεις της ΕΕ.

κατάλογος

«Πύλη» προς τη βαλκανική ενδοχώρα

Αλλωστε, ό,τι πλασάρει η ελληνική κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν είναι τόσο το «βάθος» της ελληνικής αγοράς, όσο ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα ως «πύλη» και «κόμβος» για τη βαλκανική ενδοχώρα.

Ζώνη, όπου η Γερμανία προασπίζεται, γενικά,  την παρουσία της και τα μερίδια που κατέχει με διάφορους τρόπους, με  σχήματα όπως η λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου».

Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε το 2014, με πρωτοβουλία της καγκελάριου Μέρκελ, «προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης και της σύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως λέγεται αρμοδίως, διευρύνοντας την επιρροή της Γερμανίας στην περιοχή.

Σκοπιανό και Δυτικά Βαλκάνια

Αλλωστε σημαντικό κομμάτι των διμερών συζητήσεων στην Αθήνα θα αποτελεί το Σκοπιανό, ως όχημα εμπέδωσης της  τάξης και ασφάλειας στην δυτικοβαλκανική.

Αλλά και πέρα από τα Σκόπια, η συζήτηση Τσίπρα – Μέρκελ θα πιάσει συνολικά τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, κομμάτι του οποίου είναι σχήματα «περιφερειακής συνεργασίας» όπου πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση σαν αυτό της Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, στη συνάντηση Κορυφής της οποίας πριν περίπου δέκα μέρες στο Βελιγράδι ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη  για γρήγορη «διευθέτηση» της αντιπαράθεσης με το Κόσσοβο, αξιοποιώντας το μοχλό της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, όσο και τη συμμετοχή της στα ενεργειακά και μεταφορικά «δίκτυα» από και προς την ΕΕ.

Ειδικά για τη Σερβία, που προβάλει σαν το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ευρωατλαντικού άξονα στη Βαλκανική, να καταγραφεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, «Κατά τα τελευταία 18 χρόνια η Γερμανία υποστηρίξει επενδυτικά τη Σερβία και μέσω διαφόρων αναπτυξιακών έργων, έχει επενδύσει περίπου 1,8 δισ. Ευρώ».

γγ

Οι Ελληνες διπλωμάτες στη σερβική πρωτεύουσα επικαλούνται πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη εκεί, Thomas Schieb, ότι «Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαοκτώ ετών υπήρξαν 80 έργα τεχνικής συνεργασίας και σχεδόν 60 χρηματοοικονομικής συνεργασίας ». Οτι στο ίδιο διάστημα «υποστηρίχθηκαν μεταρρυθμίσεις που προσανατολίστηκαν αποκλειστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το περιβάλλον, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της δικαιοσύνης, την καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους και γενικότερα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους».

Τόνισε, εξάλλου, ότι «Η Σερβία, ως μελλοντικό μέλος της ΕΕ, είναι ένας σημαντικός εταίρος για εμάς, σημαντική χώρα για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής ενώ η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Σερβία θα έχει σαν αποτέλεσμα μια καλύτερη ζωή για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Γενικά, οι Ελληνες διπλωμάτες υπολογίζουν ότι σήμερα περίπου 400 γερμανικές εταιρείες λειτουργούν στη Σερβία ενώ μόνο στο Βελιγράδι εδρεύουν και δραστηριοποιούνται 50 επιχειρήσεις.

πρόσφυγες XL 1024x717

Τα οφέλη του Μεταναστευτικού

Τέλος, το Βερολίνο ιεραρχεί ψηλά  στη διμερή ατζέντα το Μεταναστευτικό, όπου διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες για την παραπέρα τόνωση της γερμανικής οικονομίας.

Θυμίζουμε, λίγες μέρες μετά την έγκριση του Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση στο Μαρακές του Μαρόκου (9 – 10 Δεκέμβρη), το οποίο υπερασπίστηκε σθεναρά η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, λέγοντας ότι η ελεγχόμενη μετανάστευση «δημιουργεί ευημερία» στις οικονομίες που χρειάζονται – φθηνό αλλά και εξειδικευμένο – εργατικό δυναμικό, οι Γερμανοί επιχειρηματίες δικαίωσαν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU – SPD) και το προσωρινό άνοιγμα των γερμανικών συνόρων το 2015.

«Λόγω της δημογραφικής εξέλιξης, η Γερμανία θα χρειάζεται όλο και περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους και από χώρες εκτός ΕΕ. Επομένως, μας συμφέρει η νόμιμη μετανάστευση εξειδικευμένων και θα μιλάμε με άλλες χώρες για ό,τι είναι προς το συμφέρον μας», είχε πει μεταξύ άλλων η καγκελάριος στο Μαρακές.

Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη του γερμανικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την Ενταξη και τη Μετανάστευση (SVR) εκτιμά πως η μεταναστευτική πολιτική της χώρας πρέπει να προσανατολίζεται σε μια «διαρκή μετανάστευση» εργαζομένων υψηλών αλλά και χαμηλών προσόντων, και υπολογίζει τις ετήσιες ανάγκες «εισαγωγής» εργατικού δυναμικού στις 400.000. Το εν λόγω Συμβούλιο είναι μια επιτροπή ερευνητών και επιστημόνων με ιδιαίτερη επιρροή και δικό της τομέα Ερευνας και συμβουλεύει τις γερμανικές κυβερνήσεις για θέματα μετανάστευσης και ένταξης, ενώ χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από γερμανικούς κολοσσούς, όπως η «Volkswagen», η «Bosch» κ.ά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Εργοδοτών, Ινγκο Κράμερ, προειδοποίησε ότι η Γερμανία πρέπει να παραμείνει μια ανοιχτή κοινωνία, «έτοιμη να προσλάβει ξένους επαγγελματίες», διαφορετικά «υπάρχει ο κίνδυνος να υποχωρήσει η οικονομία μας, όπως στη δεκαετία του ’90».

Διαφήμιση