Αρχική Επιστήμη Ο κιρκάδιος ρυθμός ορίζει την καθημερινότητά μας

Ο κιρκάδιος ρυθμός ορίζει την καθημερινότητά μας

0
running 573762 960 720
Διαφήμιση

Ο κιρκάδιος ρυθμός συνιστά μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή λειτουργία του οργανισμού μας κι ένα από τα αρχαιότερα ρολόγια που καθορίζει την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ντάλλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, η έννοια κιρκάδιος ρυθμός προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “circa” που σημαίνει “γύρω” και diem” που σημαίνει “ημέρα”.

Η καθημερινές συνήθειες κάθε ατόμου έχουν να κάνουν με το κιρκάδιο ρυθμό του, ο οποίος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Πότε πρέπει να τραφούμε, ποιες τροφές δεν είναι κατάλληλες για την υγεία μας, ποτέ έχουμε ανάγκη να κοιμηθούμε είναι μόνο μερικές από τις λειτουργίες που επηρεάζει ο κιρκάδιος ρυθμός.  

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι σύγχρονες καθημερινές συνήθειες του κακού ύπνου πλήττουν σε μεγάλο βαθμό την ορθή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού με αποτέλεσμα τις κακές διατροφικές συνήθειες, την διαταραχή της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού, της ομαλής λειτουργίας του καρδιακού μας συστήματος, του πεπτικού, του ανοσοποιητικού αλλά και εν γένει την ψυχική και σωματική υγεία μας.

Με την διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού μας διαταράσσεται ολόκληρος ο ανθρώπινος οργανισμός με τραγική συνέπεια την εμφάνιση των σύγχρονων ασθενειών όπως η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Μια έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε, πως οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού μέσω νυχτερινών βαρδιών ή υπερατλαντικών ταξιδιών συνδέονται με παχυσαρκία και ανάπτυξη παθήσεων, όπως ο διαβήτης.

Επιπλέον,ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα προειδοποιούν για την ύπαρξη συγκεκριμένων τροφών, που η κατανάλωση τους, τις βραδινές ώρες, απορυθμίζει τον οργανισμό μας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο σίδηρος που λαμβάνουμε από την τροφή επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του ήπατος. Η κατανάλωση, λοιπόν, κρέατος το βράδυ, αποσυγχρονίζει το ρολόι του ήπατος με εκείνο του εγκεφάλου, προκαλώντας συχνά μεταβολικά προβλήματα.

Ο κ. Ντάλλας παρέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα στοιχεία της έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντάνιελ Σμιθ και την Δρα Λόρα Λάιαλ. Η δημοσίευση παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας όπου συμμετείχαν 91.100 άνθρωποι ηλικίας 37 έως 73 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν πως ένας άνθρωπος με διαταραγμένους βιολογικούς ρυθμούς έχει κατά μέσο όρο 6% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστεί με κατάθλιψη, 10% με διαταραχή (αστάθεια) της διάθεσης και 11% με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), ενώ έχει και 9% περισσότερες πιθανότητες να βιώνει μοναξιά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, έχει αποδεχθεί πως στις 08:30 το πρωί έχουμε τη μέγιστη έκκριση τεστοστερόνης. Στις 14:30 έχουμε τον καλύτερο συντονισμό και καλύτερη αντίδραση. Ενώ στις 17:00 καλύτερη καρδιαγγειακή απόδοση και μυϊκή δύναμη. Στηριζόμενοι σε αυτά μπορούμε να πούμε πως η καλύτερη ώρα για προπόνηση εξαρτάται από το τι επιθυμούμε να βελτιώσουμε. Επιπλέον, ο κ. Ντάλλας υπογράμμισε ότι κοντά στις 21:00 το βράδυ θα ήταν ωφέλιμο να αποφεύγεται η άσκηση, καθώς αρχίζει η έκκριση μελατονίνης με αποτέλεσμα η άσκηση να διαταράσσει την οδήγηση του οργανισμού σε κατάσταση ύπνου.

Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και τι τύπος ανθρώπου είναι κάποιος σε σχέση με την ώρα που ξυπνάει και κοιμάται. Αν είναι «πρωινός τύπος» (ξυπνά νωρίς το πρωί) οι παραπάνω οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν, σε περίπτωση όμως που είναι «βραδινός τύπος» (ξύπνα κοντά στο μεσημέρι) τα πράγματα αλλάζουν.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να ακούμε το βιολογικό μας ρολόι και να ζούμε μια καλά δομημένη ζωή με τακτικά καθορισμένες ώρες γευμάτων, άθλησης, διασκέδασης και συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, που θα μας οδηγήσουν να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Διαφήμιση