Αρχική Διάστημα Πυρηνική συσκευή για την αναζήτηση ζωής στην Ευρώπη

Πυρηνική συσκευή για την αναζήτηση ζωής στην Ευρώπη

0
Europa
Διαφήμιση

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο, ενδέχεται να βρήκαν τρόπο, για το πως θα αποκτήσουν πρόσβαση κάτω από το παχύ στρώμα πάγου του δορυφόρου του Δία, Ευρώπη, προκειμένου να βρουν αποδείξεις μικροβιακής ζωής.

Μεταξύ του 1995 και του 2003, το διαστημόπλοιο Galileo της NASA πραγματοποίησε αρκετές πτήσεις στο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη. Αρκετά ευρήματα από τις παρατηρήσεις του φεγγαριού έδειξαν στοιχεία υγρού ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης. Ο ωκεανός, πιστεύουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή, ή αποδείξεις, της τώρα εξαφανισμένης μικροβιακής ζωής.

Ενώ οι ερευνητές γενικά συμφωνούν σχετικά με το που πρέπει να κοιτάξουν, (κάτω από τον παχύ πάγο του πλανήτη όπου το νερό έρχεται σε επαφή με έναν βραχώδη πυρήνα και  υπάρχουν βιοχημικά συστατικά), το πως θα φτάσουν εκεί για να συλλέξουν δείγματα, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Η ομάδα παρουσίασε μια πυρηνική δοκιμή σήραγγας. Μια μελέτη ιδεών για ένα πυρηνικό “tunnelbot” που μπορεί να διεισδύσει στο κέλυφος πάγου και να φτάσει στην κορυφή του ωκεανού της Ευρώπης, μεταφέροντας συσκευές και όργανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναζήτηση σημάτων ζωής ή εξαφανισμένης ζωής. Το bot θα αξιολογούσε επίσης την κατοίκηση του ίδιου του πάγου.

nuclearpower

«Οι εκτιμήσεις για το πάχος του πάγου κυμαίνονται από 2 έως 30 χιλιόμετρα και είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περιοχές που νομίζουμε ότι κρατούν βιογραφικά στοιχεία αντιπροσωπευτικά της ζωής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Andrew Dombard, αναπληρωτής καθηγητής Γης και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο.

Ο Dombard και οι συνάδελφοί του παρουσίασαν μια πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό κατά τη συνάντηση της αμερικανικής γεωφυσικής ένωσης στην Ουάσινγκτον. Ο Dombard και η σύζυγος του D’Arcy Meyer-Dombard, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γης  και περιβαλλοντικών επιστημών στο UIC, αποτελούν μέρος μιας ομάδας επιστημόνων της ομάδας NASA Glenn Research COMPASS, μιας διεπιστημονικής ομάδας επιστημόνων και μηχανικών που έχουν επιφορτιστεί με το σχεδιασμό τεχνολογίας και λύσεων για αποστολές διαστημικής εξερεύνησης και επιστήμης.

Η  NASA υποστηρίζει συστηματικά μελέτες ιδεών για να αναπτυχθεί η τεχνολογία που χρειάζεται για να απαντήσει σε σημαντικές ερωτήσεις γύρω από το ηλιακό μας σύστημα και η Ευρώπη είναι ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να την ψάξουν.

* Η Ευρώπη (αγγλικά: Europa) ή Δίας II είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία. Η Ευρώπη, έχει διάμετρο 3.122 χιλιόμετρα, δηλαδή κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης.

Σχετικά άρθρα:

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

 

Διαφήμιση