Αρχική Ειδήσεις Βρέθηκαν περισσότερα από 85 καλά διατηρημένα αποτυπώματα δεινοσαύρων

Βρέθηκαν περισσότερα από 85 καλά διατηρημένα αποτυπώματα δεινοσαύρων

0
Iguanodon
Διαφήμιση

Περισσότερα από 85 καλά διατηρημένα αποτυπώματα δεινοσαύρων, που προέρχονται από τουλάχιστον επτά διαφορετικά είδη, ανακαλύφθηκαν στο Ανατολικό Σάσεξ, αντιπροσωπεύοντας την πιο ποικίλη και λεπτομερή συλλογή απολιθωμάτων από την Κρητιδική Περίοδο που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.

Τα αποτυπώματα εντοπίστηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge μεταξύ 2014 και 2018, μετά από διάβρωση του εδάφους λόγω έντονης κακοκαιρίας  στην απόκρημνη παράκτια τοποθεσία του Hastings, όπου υπήρξε κατάρρευση ασβεστολιθικών πετρωμάτων.  Πολλά από τα ίχνη – που κυμαίνονται σε μέγεθος, λιγότερο από 2 εκατοστά και πάνω από 60 εκατοστά – είναι τόσο καλά διατηρημένα που οι λεπτομέρειες της επιδερμίδας, των μυών και των νυχιών είναι εύκολα ορατά.

deinosauroi A
Δύο μεγάλα iguanodontian αποτυπώματα δέρματος και νυχιών

Τα αποτυπώματα προέρχονται από την εποχή της Κάτω Κρητιδικής, πριν από 145 έως 100 εκατομμύρια χρόνια, με αποτυπώματα από φυτοφάγα ζώα, όπως Iguanodon, Ankylosaurus, stegosaur και πιθανά αποτυπώματα από την ομάδα sauropod, (η οποία περιλαμβάνει το Diplodocus και Brontosaurus), καθώς και σαρκοφάγα. Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο περιοδικό Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Η περιοχή γύρω από τον Hastings είναι μια από τις πλουσιότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για απολιθώματα δεινοσαύρων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου γνωστού Iguanodon το 1825 και του πρώτου επιβεβαιωμένου παραδείγματος απολιθωμένου εγκεφαλικού ιστού δεινοσαύρων που βρέθηκε το 2016. Ωστόσο, απολιθώματα όπως τα αποτυπώματα που βρέθηκαν τώρα, είναι σπάνια στην συγκεκριμένη περιοχή και μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη σύνθεση των κοινοτήτων δεινοσαύρων.

deinosauroi 1
Ένα μικρό αποτύπωμα τετράποδου σαρκοφάγου δεινόσαυρου

«Τα απολιθώματα ολόκληρου του σώματος των δεινοσαύρων είναι εξαιρετικά σπάνια», δήλωσε ο Anthony Shillito, Ph.D. φοιτητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης του Καίμπριτζ και πρώτος συγγραφέας του βιβλίου. «Συνήθως βρίσκουμε μόνο μικρά κομμάτια, τα οποία δεν μας λένε πολλά για τον τρόπο ζωής των δεινοσαύρων. Μια συλλογή αποτυπώσεων όπως αυτή μας βοηθά να συμπληρώσουμε μερικά από τα κενά για το πως οι δεινόσαυροι ζούσαν στον ίδιο τόπο, την ίδια στιγμή».

Στην Κρητιδική Περίοδο, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη ήταν πιθανότατα κοντά σε μια πηγή νερού, και εκτός από τα ίχνη, βρέθηκαν επίσης πολλά απολιθωμένα φυτά και ασπόνδυλα.

«Εκτός από τη μεγάλη αφθονία και ποικιλομορφία αυτών των αποτυπώσεων, βλέπουμε επίσης απίστευτες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Shillito. «Μπορείτε να δείτε καθαρά την υφή του δέρματος και τις κλίμακες, καθώς και τα τετράποδα σημάδια των νυχιών, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια».

deinosauroi 2
Αποτύπωση του δέρματος από ένα iguanodontian

Ως μέρος της έρευνάς του, ο Shillito μελετά το πως οι δεινόσαυροι μπορεί να έχουν επηρεάσει τις ροές των ποταμών. Στη σύγχρονη εποχή, μεγάλα ζώα όπως οι ιπποπόταμοι ή οι αγελάδες μπορούν να δημιουργήσουν μικρά κανάλια, εκτρέποντας μέρος της ροής του ποταμού.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρηνική συσκευή για την αναζήτηση ζωής στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΚατασχέθηκε ακατάλληλο φιλέτο κοτόπουλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ