Αρχική Επιστήμη Η πρώτη ηλεκτρονική κάψουλα για την διάγνωση παθήσεων

Η πρώτη ηλεκτρονική κάψουλα για την διάγνωση παθήσεων

0
health 621353 960 720
Διαφήμιση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου MIT δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο ηλεκτρονική κάψουλα, η οποία με καταπίνεται και μπορεί μέσω μίας έξυπνης κινητής συσκευής να παρακολουθεί τον οργανισμό.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκα αρχικά στο περιοδικό “Advanced Materials Technologies” σχετίζεται με ένα ηλεκτρονικό χάπι το οποίο μπορεί με την κατάποση να εισέλθει στον οργανισμό να διαγνώσει κάποια πάθηση και να μεταδώσει τις πληροφορίες μέσα από την επικοινωνία με ένα «έξυπνο» κινητό με το οποίο επικοινωνεί μέσω Bluetooth. Επιπλέον έχει την ικανότητα να κινηθεί ανάλογα με τις εντολές του ειδικού και να μεταφέρει φάρμακα μέσα στον οργανισμό.  Οι αισθητήρες τους οποίους διαθέτει παρακολουθούν το γαστρικό περιβάλλον, τη θερμοκρασία και άλλα μέρη του οργανισμού και αποστέλλουν τις πληροφορίες μέσω της σύνδεσης Bluetooth.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ηλεκτρονικών αισθητήρων και χαπιών συνιστά έναν επιστημονικό τομέα, ο οποίος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ειδικών τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως με συνέπεια την ραγδαία εξέλιξη του. Η κάψουλα αυτή, παράγεται από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή και παραμένει στο στομάχι για τουλάχιστον ένα μήνα, μέχρι να διασπαστεί και αποβληθεί μέσω του πεπτικού συστήματος.

Αποτελείται από μαλακά και σκληρά πολυμερή υλικά, μέσα στα οποία μπορούν να αποθηκευθούν φάρμακα, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά σε βάθος χρόνου, μετά τις εντολές που δίνονται μέσω τις σύνδεσης Bluetooth.

Αξιοσημείωτη είναι η χρήση της κάψουλας για την εφαρμογή φαρμακευτικής αγωγής σε παθήσεις που απαιτούν χορήγηση φαρμάκων σε μεγάλη χρονική διάρκεια. Παράλληλα, είναι εφικτό να αναγνωρίσει λοιμώξεις, αλλεργίες και άλλες διαταραχές και εν συνεχεία να δώσει στον οργανισμό το απαραίτητο φάρμακο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προτιμήθηκε η σύνδεση της κάψουλας με την συσκευή μέσω Bluetooth έναντι της σύνδεσης μέσω Wi-Fi με σκοπό την προστασία των ιατρικών πληροφοριών, οι οποίες στην δεύτερη περίπτωση είναι δυνατό να υποστούν κάποιου είδους υποκλοπή.

Προς το παρόν, το ηλεκτρονικό χάπι τροφοδοτείται από μία μικρή μπαταρία, γίνονται όμως έρευνες ώστε να βρεθεί κάποια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την συσκευή όπως μία κεραία ή ακόμα και την αξιοποίηση των οξέων του στομάχου για τον συγκεκριμένο σκοπό.  Οι πρώτες δοκιμές έχουν γίνει σε χοίρους και μέσα στα επόμενα έτη προβλέπεται και η δοκιμή σε ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες έχουν ήδη προχωρήσει στην δημιουργία μίας εταιρίας μέσω της οποίας θα γίνει η νέα αυτή ιατρική τεχνολογία προσιτή στους ασθενείς.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Advanced Materials Technologies

Διαφήμιση