Αρχική Καταστροφές Όχι παγκόσμια «θέρμανση» αλλά παγκόσμια «υπερθέρμανση»

Όχι παγκόσμια «θέρμανση» αλλά παγκόσμια «υπερθέρμανση»

0
climate change 2241061 960 720
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο βασικός καθηγητής του UK Met Office, Richard Betts, υπάρχει σημαντική διαφορά στην χρήση των φράσεων «υπερθέρμανση του πλανήτη» και στην «θέρμανση του πλανήτη» καθώς η πρώτη αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις αλλαγές που συμβαίνουν στο κλίμα του πλανήτη.

Ο επικεφαλής της έρευνας για την κλιματική αλλαγή της βρετανικής μετεωρολογικής οργάνωσης, προχώρησε σε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή κατά την διάρκεια της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

tree 3137482 960 720

«Η παγκόσμια θέρμανση είναι τεχνικά σωστότερη διότι αναφερόμαστε σε αλλαγές στην ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη. Πρέπει να μιλάμε για τον κίνδυνο κι όχι για την αβεβαιότητα» σχολίασε στην διάσκεψη COP24.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Met Office παρουσίασε μία νέα έκθεση που έδειξε ότι το φετινό καλοκαίρι κατά το οποίο η υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλα μέση του βόρειου ημισφαιρίου, ήταν κατά 30 φορές περισσότερο αιτία του ανθρώπινου παράγοντα για την κλιματική μεταβολή.

closeup 2091831 960 720

Ο Betts εστίασε στις φυσικές μεταβολές που προκύπτουν από την αλλαγή του κλίματος, όπως η πρόωρη άνθηση των καρπών αλλά και στην εμφάνιση όλο και περισσότερων καυσώνων ανά τον κόσμο, ενώ προειδοποίησε πως οι συγκεκριμένες επικίνδυνες μεταβολές του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν συχνότερο φαινόμενο για τα επόμενα χρόνια. «Οι κίνδυνοι αυξάνονται διαρκώς. Είναι λογικό ότι όσο πιο άμεσες είναι οι ενέργειές μας τόσο πιο γρήγορα θα προφυλάξουμε τον πλανήτη» σχολίασε ο καθηγητής, όπως παρουσίασε o Guardian.

Με τις παραπάνω απόψεις συμφώνησε και ο Hans Joachim Schellnhuber, καθηγητής θεωρητικής φυσικής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Potsdam για την κλιματική έρευνα στην Γερμανία. Όπως ανέφερε «η πρόσφατη έκθεση Hothouse Earth, βοήθησε στην μεταβολή των όρων που χρησιμοποιούνται για την κλιματική αλλαγή».

desert 1803878 960 720

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την βραδέα λήψη αποφάσεων των πολιτικών ηγετών σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, καθώς μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού οι ενέργειες που ακολούθησαν ήταν ελάχιστες και χωρίς αποτέλεσμα. Το Met Office, ανανέωσε τις προβλέψεις του μέσα στην εβδομάδα προειδοποιώντας ότι η θερμοκρασία του πλανήτη ακολουθεί ανοδική πορεία προς την αύξηση της σε επίπεδο μεταξύ 2,5 ο C με 4,5 ο C. Χαρακτηριστική είναι και η πρόβλεψη του Schellnhuber ότι η νότια Ισπανία θα γίνει έρημος.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των ηγετών ότι η αβεβαιότητα της κλιματικής αλλαγής έχει φτάσει στο απροχώρητο. Παρά την ασφάλεια που προσέδωσε το Σύμφωνο του Παρισιού, σήμερα κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα κράτη είναι σε θέση να αποτρέψουν την επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας και να διατηρήσουν έστω τις σημερινές ισορροπίες στο περιβάλλον.

Ο Johan Rockström, εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου αντοχής της Στοκχόλμης  τόνισε ότι οι πληγές στην κλιματική σταθερότητα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές με κύρια ανησυχία για την αύξηση των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές.

wildfire 1105209 960 720

Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο COP24, αυτές τις μέρες, προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς προς την θέσπιση ενός νέου βιβλίου διεθνών κανόνων, χωρίς όμως να γίνεται κάτι πραγματικά δραστικό για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και συνεπώς καμία ουσιώδη προσπάθεια να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Schellnhuber « Έχω δουλέψει σε αυτό 30 χρόνια και ποτέ δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα».

ΠΗΓΗ: The Guardian

Διαφήμιση