Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Οι πράσινες γειτονιές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικών

Οι πράσινες γειτονιές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικών

0
Neighborhood Trees
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι που ζουν σε φυλλώδεις, πράσινες γειτονιές έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Εφημερίδα της Ανοιχτής Πρόσβασης της Ένωσης Αμερικανικών Καρδιοπαθειών / American Stroke Association.

Σε αυτή τη μελέτη, την πρώτη στο είδος της, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Louisville διερεύνησαν τον αντίκτυπο των χώρων γειτονιάς σε επιμέρους δείκτες κινδύνου άγχους και καρδιαγγειακής νόσου.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από 408 άτομα με ποικίλες ηλικίες, εθνικότητες και κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, κατόπιν ελέγχθηκαν για βιοδείκτες της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν από την καρδιολογική κλινική του πανεπιστημίου του Louisville και αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η πυκνότητα των χώρων πρασίνου κοντά στις κατοικίες των συμμετεχόντων μετρήθηκε με τη χρήση του δείκτη κανονικοποιημένης διαφοράς βλάστησης (NDVI), ενός εργαλείου που υποδεικνύει τα επίπεδα πυκνότητας βλάστησης από δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν από τη NASA και την USGS. Τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας εκτιμήθηκαν επίσης με τη χρήση σωματιδίων από την ΕΡΑ και τις μετρήσεις της έκθεσης σε οδόστρωμα.

Οι ερευνητές που βρήκαν ότι όσοι ζουν σε περιοχές με περισσότερη πράσινη βλάστηση συνδέθηκαν με:

  • χαμηλότερα επίπεδα επινεφρίνης στα ούρα, υποδεικνύοντας χαμηλότερα επίπεδα στρες.
  • χαμηλότερα επίπεδα ούρων στο F2-ισοπροστάνιο, υποδεικνύοντας καλύτερη υγεία (λιγότερο οξειδωτικό στρες).
  • μεγαλύτερη ικανότητα αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων.

Η μελέτη μας δείχνει ότι η ζωή σε μια γειτονιά πυκνή με δέντρα, θάμνους και άλλη πράσινη βλάστηση μπορεί να είναι καλή για την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σας“, δήλωσε ο Aruni Bhatnagar, Ph.D., επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ Κέντρο Διαβήτη και Παχυσαρκίας.

Πράγματι, η αύξηση της βλάστησης σε μια γειτονιά μπορεί να είναι μια μη αναγνωρισμένη περιβαλλοντική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και μια δυνητικά σημαντική παρέμβαση στη δημόσια υγεία“, κατέληξε.

Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το κάπνισμα, τη στέρηση γειτονιάς, τη χρήση φαρμάκων στατίνης και τα σωματίδια της ασφάλτου στο οδόστρωμα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι πράσινες γειτονιές, σχετίζονται άμεσα με τις θετικές επιδράσεις στη συνολική σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία και ευεξία.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση