Αρχική Ευζωία Γ. Σταθάκης: 4 βασικές προϋποθέσεις για τις αστικές αναπλάσεις

Γ. Σταθάκης: 4 βασικές προϋποθέσεις για τις αστικές αναπλάσεις

0
αστικές αναπλάσεις
Διαφήμιση

Tέσσερις βασικές προϋποθέσεις για τις αστικές αναπλάσεις έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ.

«Σήμερα, ανοίγουμε μια συζήτηση η οποία αφορά τους σχεδιασμούς και τα οράματα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από μια πυκνή δόμηση και την έλλειψη κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων» σημείωσε ο υπουργός.

Όπως είπε, το θεσμικό πλαίσιο, όπως θα διαμορφωθεί μέσα από εκτενή δημόσιο διάλογο, καλείται να πληροί τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:

  • Συναίνεση ιδιοκτητών.
  • Ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκομένων φορέων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπλάσεων.
  • Διασφάλιση πόρων.
  • Αυστηρή προτεραιοποίηση των περιοχών στις οποίες θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αναπλάσεων, με βάση ορθολογικά κριτήρια.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι, κατά το παρελθόν, υπήρξε μια περιπέτεια με τις αναπλάσεις. Κάποιες προσπάθειες έμειναν ημιτελείς και τα όποια έργα που υλοποιήθηκαν ήταν λιγοστά. Τα τελευταία χρόνια, επισήμανε, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα έχει αλλάξει και θεσμικά έχουν γίνει μεγάλες τομές που περιλαμβάνουν:

  • Ολοκλήρωση του κτηματογράφησης: Από το 25% το 2015, το 2020 θα φθάσει το 85-90% της ελληνικής Επικράτειας.
  • Επικύρωση δασικών χαρτών: 1% των δασικών χαρτών είχε κυρωθεί το 2015, το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο 90% μέχρι το τέλος του 2019.
  • Χάραξη γραμμής του αιγιαλού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που περιλαμβάνει τον νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό κι ένα σαφές Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης.

Επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, θεσμοθετήθηκε ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος (4495/2017) κι ενεργοποιήθηκαν ηλεκτρονικά εργαλεία για τη διαφάνεια, επιτάχυνση των διαδικασιών και διευκόλυνση των πολιτών (e-άδειες, e-πολεοδομία).

«Έχοντας, λοιπόν, διαμορφώσει τα κατάλληλα εργαλεία, μπορούμε πλέον να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές. Οι αναπλάσεις είναι ένα από τα οραματικά στοιχεία στη συζήτησή μας» σημείωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Σταθάκης.

Διαφήμιση