Αρχική Περιβάλλον ΟΗΕ: Κόκκινος συναγερμός για την κατάσταση της κλιματικής αλλαγής

ΟΗΕ: Κόκκινος συναγερμός για την κατάσταση της κλιματικής αλλαγής

0
UN
Διαφήμιση

Η κατάσταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής «δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή», επισημαίνει ο ΟΗΕ ο οποίος για το θέμα αυτό έχει συγκαλέσει υπουργούς και αξιωματούχους στις εργασίες της 24ης συνάντησης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC – COP 24) που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας,  και οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 13 Δεκεμβρίου.

Η κεντρική πρόκληση της Διάσκεψης είναι να οριστικοποιηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, να οριστούν οι κανόνες και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Συμφωνία του Παρισιού.

Μια διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να συμπεριλάβει την κλιματική αλλαγή από μόνη της. Ο μετασχηματισμός της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά κάτι που θα απαιτήσει μια βαθμιαία αλλαγή της αποφασιστικότητας μεταξύ ηγετών και πολιτών ανά τον κόσμο.

Ένας από τους κανόνες που προκρίνονται είναι η τακτική υποβολή εκθέσεων και η επανεξέταση των προσπαθειών της εκάστοτε χώρας, και οι πενταετείς κύκλοι συναντήσεων για να γίνει απολογισμός της παγκόσμιας προόδου προς τους στόχους μείωσης της θερμοκρασίας και των εκπομπών αερίου, όπως συμφωνήθηκαν στο Παρίσι.

ΟΗΕ: Η κατάσταση «δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή»

Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος «δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές» και πρέπει η διεθνής κοινότητα να “κάνει πολύ περισσότερα” για την καταπολέμησή της, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα κατά την πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η φετινή χρονιά είναι μια από τις τέσσερις πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ και οι ρυπογόνες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται“, τόνισε η Εσπινόζα. “Αυτή η πραγματικότητα μας λέει ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η COP24 πρέπει να το καταστήσει δυνατό“. Καιρικές καταστροφές, επιπτώσεις στην υγεία και στις γεωργικές παραγωγές, επίπεδα ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα… Η διαταραχή του κλίματος πλήττει “ήδη κοινότητες σε όλο τον πλανήτη” και τα “θύματα, οι καταστροφές, τα δεινά” που προκύπτουν, καθιστούν το έργο μας πιο επιτακτικό“.

Ενώπιον και του κόκκινου συναγερμού που σήμαναν πρόσφατα οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec), οι αντιπροσωπείες σχεδόν 200 χωρών που συνεδριάζουν προσπαθώντας να θέσουν σε τροχιά τη συμφωνία του Παρισιού, καλούνται να “κάνουν πολύ περισσότερα” για να περιορίσουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος, παρά τις αντιξοότητες που δεν ευνοούν μια φιλόδοξη αντιμετώπιση.

Με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και στην ιδανική περίπτωση στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και η πρόσφατη έκθεση της IPCC υπογράμμισε την “σαφή” διαφορά των επιπτώσεων μεταξύ των δύο αυτών στόχων, τόσο όσον αφορά τους καύσωνες όσο και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Ωστόσο, με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα από όσους υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, ίσως ο κόσμος οδεύει προς μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ ο πλανήτης έχει ήδη κερδίσει έναν βαθμό Κελσίου, θα έπρεπε για να μείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι εκπομπές CO2 να μειωθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την IPCC.

Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, οι πρόεδροι των τεσσάρων προηγούμενων COP, ανάμεσά τους ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος της COP21 το 2015 που είχε πετύχει τη συμφωνία του Παρισιού, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα “ρητό μήνυμα” για τις φιλοδοξίες της. Κάθε καθυστέρηση στη δράση “απλά θα καταστήσει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής“.

Για να μειωθεί το κλιματικό αποτύπωμα της συνάντησης έχουν καθοριστεί μια σειρά μέτρων σε τομείς όπως, η βιώσιμη μεταφορά, η διαχείριση των αποβλήτων, η μείωση του χαρτιού, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών”, τόνισε η Agnieszka Tomaszewska, σύμβουλος του Υπουργού και επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας του Όζοντος, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Πολωνίας.

1

Παγκόσμια Τράπεζα: Κονδύλια ύψους 200 δισ. δολαρίων

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση κονδυλίων ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων από το 2021 έως το 2025 για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Το συγκεκριμένο ποσόν είναι «διπλάσιο» απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε μετά την έναρξη της 24ης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία (COP24), «στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να κάνει και εκείνη το ίδιο», ανέφερε η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευθεί να χορηγήσουν χρηματοδότηση,(από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους), ύψους 100 δισ. δολαρίων το χρόνο, από σήμερα έως το 2020, για τις πολιτικές για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, παρότι αυξάνεται η ροή κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι χώρες του Νότου ζητούν πιο σαφείς δεσμεύσεις από τον Βορρά.

Ενώ οι χρηματοδοτήσεις για το κλίμα επικεντρώνονται στην πλειονότητά τους στις δράσεις για μείωση των εκπομπών του αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Τράπεζα αποφάσισε να επιμείνει στο σχέδιό της για το 2021-2025 για την στήριξη της προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες αλλά επίσης και να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε τις συνέπειες, που είναι συχνά πιο δραματικές για τους φτωχότερους του πλανήτη“, σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για αυτό το λόγο, «για πρώτη φορά», το ήμισυ από τα 100 δισ. δολάρια άμεσων κεφαλαίων της Τράπεζας θα δοθεί σε έργα προσαρμογής.

Βιώσιμη κινητικότητα

Για η διευκόλυνση των μετακινήσεων των συμμετεχόντων από τα ξενοδοχεία και το συνεδριακό χώρο θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη και τις γύρω περιοχές θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες στην COP24.

Οι αναπόφευκτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την COP24 θα τεκμηριωθούν μέσω μιας έκθεσης αποτυπώματος άνθρακα που εκπονήθηκε από την Πολωνία. Η εκτίμηση θα γίνει σύμφωνα με αποδεκτά διεθνή πρότυπα και θα καλύπτει το ταξίδι όλων των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων στο Κατοβίτσε.

Για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης συνάντησης, οι αναπόφευκτες εκπομπές θα αντισταθμιστούν με την κατάργηση της αντίστοιχης ποσότητας CO2 μέσω ενός έργου αναδάσωσης του οργανισμού των κρατικών δασών της Πολωνίας.

Οι συμμετέχοντες που θα συμβάλουν στη προσπάθεια  για τη μείωση των εκπομπών αερίων  του θερμοκηπίου  μέσω μια  πλατφόρμας θα λάβουν αυτόματα ένα εξατομικευμένο πιστοποιητικό από τη γραμματεία του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος προκειμένου να πιστοποιηθεί η δράση τους για το κλίμα.

2

Διαχείριση των αποβλήτων

Η διαχείριση των αποβλήτων, ανέφερε ο Dennis Winkler, επικεφαλής της UNFCCC για τη βιώσιμη οργάνωση των διασκέψεων του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή και την ανακύκλωση υλικών που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, για παράδειγμα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή με αποτέφρωση, ή τον περιορισμό της χρήσης αναλώσιμων προϊόντων, με στόχο τη μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων.

Οι συνεδριακοί χώροι  θα διαθέτουν αυστηρό διαχωρισμό αποβλήτων. Τα απόβλητα θα υποστούν επεξεργασία σύμφωνα με τους ισχύοντες  κανονισμούς της Πολωνίας.

3

Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών

Οι συσκευασίες του εξοπλισμού πληροφορικής θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες κατά την εγγραφή τους στο συνέδριο θα λάβουν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι που μπορεί ο κάτοχος του να το ξαναγεμίζει με νερό.  Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί ουσιαστικά η χρήση μεμονωμένων πλαστικών φιαλών ή πλαστικών φλιτζανιών.

Για την περαιτέρω μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του χώρου του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και της διακόσμησης χώρων σε εμπορική βάση, όπως γραφεία και περίπτερα, τα σκηνικά και τα στοιχεία τοιχοποιίας, είναι από επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

4

Με πληροφορίες από: UNFCCC, cop24, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση