Αρχική Διάστημα ΝΑΣΑ: Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια θα ταξιδέψουν άνθρωποι στον Άρη.

ΝΑΣΑ: Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια θα ταξιδέψουν άνθρωποι στον Άρη.

0
mission to mars 2645404 960 720
Διαφήμιση

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ανέφεραν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον ότι οι επιστήμονες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις ώστε να μπορέσει η επιφάνεια του Άρη να θεωρηθεί βιώσιμη. Η θανατηφόρα ακτινοβολία του σύμπαντος, η ενδεχόμενη απώλεια όρασης και η ατροφία των οστών είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες στα επόμενα έτη.

Μολονότι υπάρχουν ακόμα πολλά τεχνολογικά και ιατρικά εμπόδια, η διαστημική υπηρεσία υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα 25 έτη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε μία αποστολή αστροναυτών να είναι εφικτή. Ο πρώην αστροναύτης της ΝΑΣΑ, Τομ Τζόουνς δήλωσε ότι σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς και το κόστος διεκπεραίωσης των παραπάνω ζητημάτων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί ανθρώπινη αποστολή στα επόμενα 25 χρόνια.

nasa2

Με απόσταση περίπου 140 εκατομμύρια μίλια, ο κόκκινος πλανήτης φέρνει στο προσκήνιο προβλήματα που η Αμερικανική επιστημονική υπηρεσία δεν έχει αντιμετωπίσει σε αντίστοιχες αποστολές του Απόλλωνα στην Σελήνη. Η σύγχρονη τεχνολογία πυραύλων, παρέχει για έναν αστροναύτη ένα ταξίδι εννέα μηνών μέχρι να φτάσει στον Άρη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρατεταμένη έλλειψη βαρύτητας μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες μεταβολές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, με τραγική συνέπεια την εν μέρει ή και ολοκληρωτική τύφλωση. Παράλληλα, κάτω από το μηδέν G, ο σκελετός εκπέμπει ασβέστιο και οστική μάζα, με κίνδυνο οστικής ατροφίας.

1ab mars3

Η βαρύτητα στον γειτονικό πλανήτη υπολογίζεται μόλις στο ένα τρίτο της βαρύτητας στη γη. Συνεπώς, οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για τα αποτελέσματα μιας αποστολής διάρκειας ενός έτους στην επιφάνεια του Άρη.

Η μείωση της διάρκειας του ταξιδιού θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό της φθοράς του ανθρώπου. Ο Τζόουνς  αναφέρθηκε σε πυρηνικά συστήματα προώθησης των πυραύλων που θα βοηθούσαν επίσης και στην παραγωγή ηλεκτρισμού κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Ο Τζόουνς δήλωσε «Αν ξεκινήσουμε τώρα, σε 25 χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε αυτές τις τεχνολογίες διαθέσιμες για να μας βοηθήσουν και να μας προστατεύσουν από τα μεγάλα και δύσκολα ταξίδια».

Στην συνέχεια ο Τζόουνς υπογράμμισε πως ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα ζωτικής σημασίας ζητήματα προστασίας από τις ακτινοβολίες του σύμπαντος και του Ήλιου. Οι ειδικοί των διαστημικών εξερευνήσεων εργάζονται πάνω σε αρκετές τεχνολογίες που απαιτούν ταχεία ανάπτυξη, μεταξύ αυτών και την δημιουργία αεροσκαφών που δεν θα κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες κατά την έντονη είσοδο στην ατμόσφαιρα του Άρη, να προσγειωθούν με ασφάλεια αλλά και να μεταφέρουν τους ανθρώπους από τον Άρη πίσω στην Γη.

Με την προσεδάφιση του InSight στην επιφάνεια του Άρη στις 26 Νοεμβρίου, η ΝΑΣΑ μέσα από το έργο των 993 εκατομμυρίων δολαρίων στοχεύει στην απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων γνώσεων σχετικά με την επιφάνεια του πλανήτη.

630x356

Το 2020,η ΝΑΣΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει μια νέα αποστολή κατά την οποία  θα σταλεί ένας νέος δρομολογητής, ο οποίος θα καθορίσει την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος στον πλανήτη, χαρτογραφώντας τους φυσικούς πόρους και τους κινδύνους για αποστολές ανθρώπων εκεί, ενώ θα εξερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης αρχαίας ζωής.

Οι ιδιωτικές εταιρείες όπως το SpaceX και πλήθος άλλων χωρών έχουν προχωρήσει στην κατασκευή τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αποστολές του Άρη.

Μάλιστα ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η εξερεύνηση της Σελήνης θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατάρτιση των αστροναυτών με ικανότητες όπως η εξόρυξη νερού ώστε να τις χρησιμοποιήσουν κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στον κόκκινο πλανήτη.

 

ΠΗΓΗ: orbitpost.com

Διαφήμιση