Η βασιλόπιτα σηματοδοτεί το ξεκίνημα του χρόνου με τα υλικά της να συμβολίζουν την αφθονία, τους καλούς οιωνούς και την τύχη που θα φέρει η νέα χρονιά.
Για μια απολαυστική Βασιλόπιτα, αφράτη, φουσκωτή και γεμάτη αρώματα το Ecozen και η ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου σας προσφέρουν μια συνταγή που θα ικανοποιήσει κάθε γεύση.
Για ταψί 34 εκ.
- 1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ βούτυρο φρέσκο
- 1 ποτ νερού πορτοκάλι χυμό
- 1 ποτ νερού ζάχαρη
- 5 αυγά
- 100 γρ καρύδι σπασμένο
- 20 γρ φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
- 20 γρ αμύγδαλο σπασμένο
- μισό κ γλ σόδα
- μισό κ γλ γαρίφαλο
- μισό κ γλ κανέλα
- ξύσμα πορτοκάλι
- 1 φακ μπείκιν πάουντερ
Για ταψί 27 εκ
- 380 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 190 γρ βούτυρο φρέσκο
- 150 γρ πορτοκάλι χυμός
- 150 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά
- 75 γρ καρύδι σπασμένο
- 20 γρ φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
- 20 γρ αμύγδαλο σπασμένο
- 1/4 κ γλ σόδα
- 1/4 κ γλ κανέλα
- 1/4 κ γλ γαρίφαλο
- ξύσμα πορτοκάλι
- 2 κ γλ μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Η σειρά και στα δύο είναι η ίδια. Χτυπάμε το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη. Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα (αφού έχουμε ρίξει και ανακατέψει την σόδα μέσα).
- Προσθέτουμε τα αυγά, τα αρωματικά τους ξηρούς καρπούς και το μπέικιν. Τελευταία ρίχνουμε το αλεύρι μας και ανακατεύουμε σιγά σιγά όσο μπορούμε και όχι πολύ.
- Το βάζουμε σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα, τοποθετούμε το φλουρί (νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι στο κέντρο όταν το βγάζουμε η λάμα να είναι καθαρή.
Μπορούμε να την διακοσμήσουμε με άχνη, και να την στολίσουμε με γκι ή με σεμεδάκι της γιαγιάς να τοποθετήσουμε στην βασιλόπιτα και τα το πασπαλίσουμε με άχνη. Αφαιρώντας το βγαίνει το σχήμα από το σεμεδάκι της γιαγιάς!
Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε μπισκοτάκια με γεύση κανέλα γαρίφαλο και να την διακοσμήσουμε με με σχήματα αστεριών κλπ.
Άλλοι διακοσμούν την βασιλόπιτα τους περιχύνοντας ξηρούς καρπούς ώστε η χρονιά να είναι γόνιμη.
Οι ποιο νέοι σε ηλικία φτιάχνουν ζαχαρόπαστα και διακοσμούν την βασιλόπιτα τους παίζοντας με τα παιδιά και φτιάχνοντας χιονάνθρωπους, δεντράκια αστεράκια κλπ γιορτινά σχήματα.
Καλή Χρονιά να έχουμε!
Σχετικά Άρθρα:
- Μελομακάρονα: Η συνταγή των Χριστουγέννων
- Οι πιο αφράτοι, υπέροχοι, με ολόκληρο αμύγδαλο, κουραμπιέδες!
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ένα γευστικό μενού από την chef Στέλλα Καραπετάκου