Αρχική Διάστημα Το μακρύτερο διαστημικό ταξίδι

Το μακρύτερο διαστημικό ταξίδι

0
space shuttle 774 960 720
Διαφήμιση

Το πιο μακρινό ουράνιο σώμα ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Πρωτοχρονιά του 2019 το σκάφος New Horizons της NASA. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι το σκάφος θα φτάσει, την 1η Ιανουαρίου στην Έσχατη Θούλη, το ουράνιο σώμα που βρίσκεται πιο μακριά από κάθε άλλο σώμα που έχει επισκεφθεί ανθρώπινο διαστημικό αεροσκάφος.

Η Έσχατη Θούλη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη και περίπου 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Πλούτωνα. Το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο “Χαμπλ” πριν τέσσερα χρόνια και πήρε το όνομά του από την αρχαία Θούλη, ένα νησί για το οποίο μίλησε πρώτος ο Έλληνας εξερευνητής Πυθέας τον 4ο αιώνα π.Χ και το τοποθέτησε βόρεια της Βρετανίας. Έκτοτε η συγκεκριμένη ονομασία ταυτίζεται με σημείο κοντά στο τέλος του κόσμου.

Η Έσχατη Θούλη, απέχει από το Ήλιο 44 φορές περισσότερο απ’ ό, τι η Γη και αποτελεί ένα παγωμένο σώμα με θερμοκρασία μείον 230 βαθμούς Κελσίου. Εμφανίζει μία σκούρα κοκκινωπή απόχρωση και έχει το μέγεθος μιας πόλης, καθώς έχει διάμετρο περίπου 30 χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι θα συναντήσουν εκεί καθώς ακόμα και του σχήμα του σώματος δεν το γνωρίζουν.

Το NewHorizons, εκτοξεύτηκε από το ακρωτήρι Κανάβεραλ τον Ιανουάριο του 2006, ταξίδεψε στα πιο απομακρυσμένα άκρα του ηλιακού συστήματος, αφού πρώτα επισκέφτηκε τον πλανήτη Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015.

Την πρώτη ημέρα του 2019, το σκάφος θα πλησιάσει την Έσχατη Θούλη στα 3.500 χιλιόμετρα, και θα την προσεγγίσει με ταχύτητα 50.700 χιλιόμετρα ανά ώρα, χωρίς όμως να επιχειρήσει να εισχωρήσει στην τροχιά της. Το σώμα υπολογίζεται να μην έχει ατμόσφαιρα ή γεωλογική δραστηριότητα, όμως τίποτε δεν είναι σίγουρα. Με στραμμένα όλα τα εργαλεία του προς το ουράνιο σώμα το New Horizons δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με την Γη για αρκετές ώρες και το πρώτο σήμα μετά την προσέγγιση θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 ώρες για να φτάσει στον σταθμό της Γης.

Οι πρώτες εικόνες και τα πρώτα στοιχεία από το απομακρυσμένο σώμα θα φτάσουν στην Γη κατά την πρώτη και την δεύτερη μέρα του νέους έτους. Το σκάφος χρειάσθηκε 16 μήνες για να στείλει στους επιστήμονες όλα τα στοιχεία από την επίσκεψή του στον Πλούτωνα, ενώ θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να στείλει στη Γη όλες τις φωτογραφίες και το υπόλοιπο υλικό από τη Θούλη. Τα στοιχεία θα συνεχίσουν να φθάνουν στη Γη έως το Σεπτέμβριο του 2020, καθώς το σκάφος θα μεταδίδει τα 50 GB των δεδομένων που θα έχει συλλέξει, με ταχύτητα μόνο 1.000 bits το δευτερόλεπτο (1 kilobit).

Η παγωμένη και σε σχήμα ντόνατ Ζώνη Κάιπερ, όπου βρίσκεται και η Θούλη, περιέχει υλικά απομεινάρια -γνωστά ως Kuiper Belt Objects ή απλώς KBO- από τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος. Η μελέτη της Ζώνης (που φέρει το όνομα του Ολλανδο-αμερικανού αστρονόμου Τζέραρντ Κάιπερ, ο οποίος πρώτος πρότεινε την ύπαρξή της το 1951) για πρώτη φορά θα προσφέρει στοιχεία που θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού της ίδιας της Γης πριν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το πρώτο ΚΒΟ είχε ανακαλυφθεί το 1992, ενώ από τότε εκατοντάδες ακόμη έχουν ήδη εντοπιστεί. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, τα ΚΒΟ με διάμετρο άνω των 100 χιλιομέτρων είναι τουλάχιστον 100.000, ενώ υπάρχουν πολλά περισσότερα αντικείμενα μικρότερου μεγέθους.

Η επιστημονική ομάδα του New Horizons ελπίζει ότι η NASA θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει μια παράταση της αποστολής, ώστε μετά τη «Θούλη» το σκάφος -που θα έχει κατεύθυνση προς τον Αστερισμό του Τοξότη- να επισκεφθεί τουλάχιστον ένα ακόμη σώμα της Ζώνης Κάιπερ μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς διαθέτει επαρκή καύσιμα και ηλεκτρισμό (χάρη σε μια μπαταρία πλουτωνίου) για κάτι τέτοιο.

Το σκάφος βρίσκεται τώρα σε απόσταση περίπου 44 αστρονομικών μονάδων από τη Γη (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου) και κάθε χρόνο απομακρύνεται άλλες τρεις αστρονομικές μονάδες από τον πλανήτη μας. Ο Στερν πιστεύει ότι το New Horizons θα αντέξει να φθάσει σε απόσταση έως περίπου 100 αστρονομικών μονάδων από τη Γη.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση