Αρχική Περιβάλλον Οι καρέτα-καρέτα κατακτούν την Ζάκυνθο

Οι καρέτα-καρέτα κατακτούν την Ζάκυνθο

0
loggerhead turtle 123402 960 720
Διαφήμιση

Ο σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) κατέγραψαν κατά την περίοδο ωοτοκίας από τον Μάιο 2018 έως τον Οκτώβριο 2018 σε έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά, 1.464 φωλιές.

Ο πληθυσμός της θαλάσσιας χελώνας παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο στην περιοχή, καθώς το 2018 ο αριθμός των caretta-caretta στην περιοχή έσπασε κάθε ρεκόρ.

Με κυριότερη παραλία ωοτοκίας αυτή των Σεκάνιων, όπου κάθε καλοκαίρι πλησιάζουν εκατοντάδες χελώνες, καταγράφηκαν την φετινή χρονιά 783 φωλιές, με 93.960 αυγά, από τα οποία υπολογίζεται να επιβιώσουν μόνο τα 94, καθώς 1 στους 1.000 νεοσσούς καταφέρνει να αναπτυχθεί.

Το φετινό καλοκαίρι η WWF Ελλάς πραγματοποίησε πρόγραμμα φύλαξης για την περιοχή των Σεκάνιων, που συνιστά ζώνη απολύτου προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Η φύλαξη διήρκησε τέσσερις μήνες και αξιοσημείωτο παράδειγμα του κινδύνου στον οποίο βρίσκονται οι θαλάσσιες χελώνες αποτελεί το γεγονός ότι, κατά τις 960 ώρες που φυλασσόταν η περιοχή, καταγράφηκαν 226 περιστατικά παραβάσεων, οι πλειοψηφία των οποίων όμως με την συνεργασία του ΕΘΠΖ και του Λιμεναρχείου, διευθετήθηκαν.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση