Αρχική Ενέργεια Αμερικανικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα με κομβικό ρόλο στα Ενεργειακά

Αμερικανικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα με κομβικό ρόλο στα Ενεργειακά

0
5d047640 af61 4299 9088 5e2241f229f9
Στιγμιότυπο από τις συναντήσεις του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που έγινε χθες στην Ουάσινγκτον
Διαφήμιση

Τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως προς τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, ανέπτυξε αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου που έγινε χθες στη Ουάσινγκτον, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τις δύο κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος στάθηκε στον καθοριστικό, όπως είπε, ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, στην ενεργειακή διαφοροποίηση στην Ευρώπη τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τις πηγές της ενέργειας.

DuTrQwrWoAEHoQL
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον

«Χρειάζονται σωστές αποφάσεις»

«Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν η Ελλάδα πάρει τις σωστές αποφάσεις μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων (βλ. Ρωσία και τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη)».

«Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει», συνέχισε, «και δεν θέλουμε να συμβεί οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να σταματήσει, και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό», συμπλήρωσε παραπέμποντας ο Αμερικανός στις ρωσικές πιέσεις π.χ. προς Ουκρανία με όπλο την τροφοδοσία με καύσιμο.

Αλλωστε, προς επίρρωση των σκέψεων του Αμερικανού, τις επόμενες μέρες αναμένεται στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, επισφραγίζοντας τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών, για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής CHENIERE, η παράδοση 150.000 m3 (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου LNG θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου.

Με ένα τέτοιο υπόβαθρο, το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, εστίασε στη στρατηγική θέση της Ελλάδας – όπως δεσπόζει στην Ανατολική Μεσόγειο, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια – και μετέφερε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, προς εμπέδωση της τάξης και ασφάλειας ως εγγύηση για τη δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά πεδία.

DuTocGkXcAI mPH
Στιγμιότυπο από τις συναντήσεις του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που έγινε χθες στην Ουάσινγκτον

Οι μεταρρυθμίσεις εγγύηση για τις επενδύσεις

Σχετικά, τέλος, με την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ανεξάρτητα τις αποφάσεις τους. Διαβεβαίωσε, όμως, πως η στήριξη της Ουάσινγκτον θα αφορά την ανάδειξη και την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας ως αμερικανική κυβέρνηση είναι να επισημάνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση την εκτίμησή τους για τις ευκαιρίες. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι η ελληνική κυβερνήτη να εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές», υπογράμμισε.

Θεματολογία και πρωταγωνιστές

Θυμίζουμε, στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για τις συνομιλίες με την ηγεσία του Αμερικανικού ΥΠΕΞ και άλλους παράγοντες, ήταν, ως επικεφαλής, ο  αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Eυ. Αποστολάκης, γενικοί γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον «φορέα εξωστρέφειας» «Enterprise Greece».

Η ατζέντα των συνομιλιών περιέλαβε 6 θεματικές ενότητες: Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, Εμπόριο – Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή Συνεργασία, Επαφές των Πολιτών.

Διαφήμιση